2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

TÁRKI: csökkent a különbség a Fidesz és az MSZP támogatottsága között

Csökkent a különbség a két legnagyobb párt támogatottsága között a TÁRKI legújabb felmérése szerint: a Fidesz és az MSZP között januárban 40 százalékpontnyi, míg tavaly novemberben még 51 százalékpontnyi különbséget mértek. A közvélemény-kutató cég a felmérést január 8. és 18. között végezte a felnőtt lakosság körében, ezer ember megkérdezésével. Az MTI-hez szerdán eljuttatott összegzés szerint az elmúlt hónapok „trendjétől” kissé elütő kép utalhat arra, hogy a szavazók számára a választás már nem olyan távoli, hanem egyre közelebbi és reális, így a kis mértékű elmozdulás egyfajta tudatosabb választói magatartásként is értelmezhető.

A kutatás azt mutatta, hogy az MDF támogatottsága kissé erősödött, a Jobbiké pedig valamelyest gyengült a pártválasztók körében. Mint írták, továbbra is jelentősen vezet a Fidesz a kormánypárttal szemben, és a Jobbik június óta a harmadik olyan párt, amely a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöb felett van.

A felmérés szerint a Fidesz támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében ebben a hónapban 35 százalék. Tavaly novemberben 39, decemberben 37 százalék volt ez az arány. Az MSZP tábora a teljes lakosság körében – a tavalyi utolsó két hónapban mért 11 százalék után – januárban 12 százaléknyi.

A pártválasztók körében 40 százalékponttal vezet a Fidesz az MSZP előtt. (Novemberben 46, decemberben 43 százalékpontnyi volt a különbség). A biztos szavazó pártválasztók közül 62 százalék a Fideszt támogatja (tavaly novemberben 68, decemberben 63 százalék volt az arány), míg az MSZP szavazótábora 22 százalékon áll, (novemberben 17, decemberben 19 százalék volt)

A Jobbik támogatottsága a kutatás szerint januárban a teljes népességen belül 6 százalékos (novemberben szintén 6, decemberben pedig 7 százalékos volt). A pártválasztók körében ez az arány az előző hónapban mért 12 százalékkal szemben januárban 10 százaléknyi, a biztos szavazó pártválasztók között pedig 11 százalék. Novemberben 11, decemberben 12 százalék volt ez az arány – olvasható a közleményben. A felmérés szerint a biztos szavazó pártválasztók körében az LMP támogatottsága 1 százaléknyi, szemben az előző hónapban mért 3 százalékkal. Az MDF szavazói a teljes lakosságon belül 2, a pártválasztók körében 4 százalékot tesznek ki. Novemberben és decemberben a párt támogatottsága 2-2 százalékon állt.

Az SZDSZ tábora a teljes felnőtt lakosság és a pártválasztók körében is 1-1 százalék. A TÁRKI januári felmérése szerint a biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ-nek 1, míg az MDF-nek 3 százalékos tábora van. Mint írták, egy „most vasárnapi választáson” a szavazásra jogosultak 51 százaléka venne részt biztosan. Ez az arány novemberben 44, míg decemberben szintén 51 százalék volt.

 

 

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek