2022. 08. 19. péntek

Huba
1 EUR 407 HUF
1 GBP 480 HUF

Szijjártó Péter: Magyarország többé nem akar vesztes lenni

Magyarország abban érdekelt, hogy javuljon Oroszország és az Egyesült Államok viszonya. Nem akarunk többé vesztesek lenni. Közép-Európának mindig előnyére vált, valahányszor a két nagyhatalom jó viszonyban volt egymással – idézte a Magyar Békekör Szijjártó Péter külügyminiszter TASZSZ-nak adott nyilatkozatát szombaton.

Az ENSZ székhelyén tett nyilatkozatában a magyar diplomácia vezetője annak a véleményének adott hangot, hogy az oroszellenes szankciópolitika nem érte el célját: nem sikerült gazdaságilag térdre kényszeríteni Oroszországot, és politikailag sem sikerült elérni az Ukrajnáról kötött minszki megállapodás maradéktalan végrehajtását.

Mind emiatt Budapest azt javasolja az Európai Uniónak, hogy vizsgálja meg a szankciók utóhatását. „Gondot okoz, hogy a szankciók bevezetése óta sohasem vitattuk meg a hatásukat. Magyarország a többséggel tart, ha az EU többsége ki akarja terjeszteni a szankciókat Oroszország ellen, mert – mint oly sokszor megmondtuk – utolsó dolgunk lesz megbontani az EU egységét” – folytatta.

A migrációról szólva Szijjártó Péter kijelentette: Magyarország nem fog változtatni bevándorlási politikáján, és nem hagyja, hogy bárki is bele avatkozzon. „Sok kísérlet történt a belügyeinkbe történő beavatkozásra, de mindegyiket visszautasítottuk, és vissza is fogjuk utasítani. A migrációs politika az államok kompetenciája, számunkra elsődleges Magyarország és a magyar nép biztonsága. Budapest határozottsága felháborítja az EU kormányzó testületeit, és ezek minden alkalmat megragadnak a támadásra” – fogalmazott. Emlékeztetett az Európai Parlament fenyegetésére, hogy a szerződés 7. cikkelye alapján eljárnának Magyarország ellen, majd kijelentette a TASZSZ tudósítójának: „biztos lehet benne, hogy kitartunk álláspontunk mellett, és senkinek sem engedjük meg, hogy illegálisan átlépje a magyar határt” – idézte a magyar külügyminiszter szavait a nyilatkozatát ismertető Magyar Békekör.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek