2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
Századvég: a Fidesz stabilan őrzi vezető helyét

Századvég: a Fidesz stabilan őrzi vezető helyét

Századvég: a Fidesz stabilan őrzi vezető helyétA Fidesz továbbra is stabilan őrzi vezető helyét a pártok népszerűségi listáján; a legnagyobb ellenzéki párt az összes megkérdezett körében 33 százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg az MSZP 16 százalékos eredményt érne el egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a teljes választóközönségen belül – derül ki a Századvég Alapítvány közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint a kisebb pártok közül csak a Jobbik érné el az 5 százalékos parlamentbe jutási küszöböt. A biztos pártválasztók körében még inkább megmutatkozik a legnagyobb ellenzéki párt tetemes előnye. Ezen a bázison belül a Fidesz 59 százalékos támogatottsággal rendelkezik, a jelenlegi kormánypárt 23 százalékos támogatottságával szemben.

A harmadik legerősebb politikai erő továbbra is a Jobbik (10 százalék), ennél jóval kisebb támogatottságot tudhat maga mögött az MDF (4 százalék), az LMP (2 százalék), valamint az SZDSZ (1 százalék) – olvasható.

A felmérés szerint a megkérdezettek legnagyobb arányban, 34 százalékuk, Orbán Viktort (Fidesz) választanák miniszterelnöknek, míg Mesterházy Attilát (MSZP) 13, Bokros Lajost (MDF) pedig 12 százalékuk látná csak szívesen a kormányfői székben. Vona Gábor (Jobbik) miniszterelnökségét a megkérdezettek 4 százaléka támogatja. „Az erőviszonyokat jól szemlélteti, hogy a három jelölt együttes támogatási aránya sem éri el Orbánét” – írták.

A Századvég Alapítvány a kormányfőjelöltek imázs-vizsgálatát is elvégezte, amely szerint „Orbán Viktorról minden tekintetben jóval pozitívabb képet festenek a magyar választók, mint politikai riválisairól”. Mesterházy jelölésével a felmérés tanúsága szerint a szocialisták még a baloldali szavazók között is hátrányos helyzetbe hozták magukat. „Az MSZP törzsszavazói között vannak ugyanis a legtöbben olyanok, akik elégedetlenek saját jelöltjükkel”.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…