2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Szándékosan tennék tönkre Hegyalját?

Itt a szüret ideje, de több ezer termelőnek még nincs szerződése a felvásárló Grand Tokajjal. Így ezeken a birtokokon a szüret sem indulhat meg, s a felvásárlási árról sem tudni semmit.

Interpellál Gőgös Zoltán és dr. Varga László országgyűlési képviselő a parlament őszi ülésszakának legelső napján a hegyaljai szőlőtermelők ügyében, de addig is azt követelik, hogy a tulajdonos állam nevében az illetékes minisztérium intézkedjen a Grand Tokaj szőlőfelvásárlási árainak megállapítása, illetve az ehhez kapcsolódó szerződések megkötése érdekében. Teljes a káosz ugyanis Hegyalján, ha napokon belül nem történik változás, iszonyatos károkat szenvedhetnek el a gazdák: 60-70 ezer ember megélhetéséről van szó, ráadásul tönkre mehet a legnagyobb felvásárló cég, az állami tulajdonú Grand Tokaj is. A szocialisták remélik, mindez nem készakarva történik.

Minderről a két MSZP-s képviselő szerencsi tájékoztatóján beszélt hétfőn.

Gőgös Zoltán elmondta: a szüret már elkezdődött Hegyalján, a magánfeldolgozók napok óta szedik a muskotályos szőlőt. Nagyon sokan vannak azonban, akiknek nincs kapacitásuk arra, hogy saját maguk szüreteljenek, ők korábban a Grand Tokajjal (illetve elődjével, a Tokaj Kereskedőházzal) szerződtek a betakarításról, illetve a felvásárlási árról. Ezeket a szerződéseket jóval a szüret előtt megkötötték. Idén viszont nem ez történt, szerződés nincs, a szüret nem kezdődött meg, s a felvásárlási árról sem tudnak semmit a szőlőtulajdonosok. Az a hír járja Hegyalján – mondta Gőgös Zoltán –, hogy 60-70 forint lesz kilónként a szőlő felvásárlási ára, ami nonszensz, hiszen mindez csupán az önköltségi ár mintegy 2/3-át teszi ki. Ráadásul mindez akkor történik, amikor kiváló a termés.

Ha az a gond – mondta Gőgös –, hogy nincs pénze a Grand Tokajnak a felvásárlásra, akkor a tulajdonos államnak azonnal közbe kell lépnie, biztosítania kellene az ehhez szükséges forrásokat. Ugyanakkor az a szóbeszéd is járja, hogy az állam irányítói szándékosan akarják tönkre tenni a Grand Tokajt, illetve az itteni szőlőbirtokosokat, hogy aztán a jelentősen leértékelődött céget és birtokokat megvásárolhassa az újabban szőlőben is utazó gázszerelő, Mészáros Lőrinc. Interpellációjukban követelik majd, hogy a Nemzetgazdasági Miniszter azonnal indítson vizsgálatot, s tegye meg a szükséges lépéseket ahhoz, ne keletkezzenek helyrehozhatatlan károk a térség gazdaságában. Arra is kíváncsiak, mire költötték azt a több milliárd forintot, amit az elmúlt években az állam Hegyaljára irányított, hiszen annak semmiféle látszatja nincs, s arra is, hány tanácsadói szerződést kötött meg szóban a társaság különböző cégekkel, magánszemélyekkel.

Dr. Varga László arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai statisztikából kiderül: 2016-ra minden szegmensben jelentősen romlott az Észak-Magyarországi Régió versenyképessége a 2013-as adatokhoz képest. Az egészségügy területén például az összes európai uniós régió közül az utolsó előtti helyet foglalja el a térség. Hét éve kormányoz a Fidesz, ám ahelyett, hogy javult volna bármiben is a helyzet, inkább csak romlott. A Fidesz ráadásul nemhogy megpróbálna valamit tenni a leszakadás megállításáért, még azoknak is árt, akik eddig saját munkájukkal biztosítani tudták családjuk és sok ezer ember megélhetését. „Azért kell 2018-ban kormányváltás, hogy a leszakadás ne folytatódhasson tovább” – jelentette ki Varga.

(Fotó: balról jobbra, Pap Zsolt, az MSZP megyei elnökhelyettese, Gőgös Zoltán és dr. Varga László)

eszon.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…