2021. 10. 26. kedd

Dömötör
1 EUR 365 HUF
1 GBP 434 HUF

Stadion, Tapolca: vajon lesz-e pénz?

Talányosan válaszolt a miniszter arra, hogy a kormányzati zárolás mennyiben érinti a két miskolci beruházást.

„(…) A takarékossági intézkedések nem érintik az önkormányzatoknak és a vállalkozásoknak jutó forrásokat illetve támogatásokat. (…) A kiadások erősebb kontrollja érdekében ugyanakkor a jövőben az összes Beruházási Alapból finanszírozott fejlesztést csak a Nemzetgazdasági Minisztériummal egyeztetett ütemben lehet megvalósítani”. Ezt a talányos választ adta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter dr. Varga László szocialista országgyűlési képviselő azon írásbeli kérdésére, miszerint érinti-e a költségvetési zárolás a miskolctapolcai medenceépítésre és a diósgyőri stadion rekonstrukciójára szánt forrásokat. Ez a szöveg az országgyűlési képviselő szerint – amint azt hétfői sajtótájékoztatóján kifejtette – azt jelenti, hogy pluszforrásokra semmiképpen sem lehet számítani, azt az egyébként sem nagy összeget pedig, amit nagy nehezen be is vettek a költségvetésbe, csak gyámság keretében, pontosan nem szabályozott módon, már-már titkos feltételek alapján lehet csak felhasználni.

A tapolcai medenceépítéssel kapcsolatban Varga elmondta: Orbán Viktor még 2010-ben 7 milliárd forintos fejlesztést ígért Miskolctapolcának. A miskolci MSZP-s országgyűlési képviselők ennek ellenére a 2011-es költségvetés tárgyalásakor indítványozták, hogy a városrész turisztikai fejlesztésére Miskolc kapjon 1 milliárd forintot, ám ezt a módosító indítványt akkor a kormánypárti képviselők elutasították. Így tettek a miskolci fideszesek is, hivatkozva arra, hogy hamarosan pályázati forrásból újulhat meg Tapolca, építhetik fel a fürdőt. A pályázati pénzből sem lett semmi, 2012 augusztusában kiderült, az igényelt 3,2 milliárd forint helyett összesen 0, azaz nulla forinttal támogatják Miskolc pályázatát, miközben más nagyvárosok, például Debrecen, vagy Nyíregyháza, megkapták a maguk több milliárd forintját.

Az, hogy az egykori tapolcai strandon mégis elkezdtek valamit építeni, annak köszönhető, hogy csak sikerült némi költségvetési forrást találni legalább egy medenceépítésre. De, hogy hogyan lesz ebből strand, nem tudni, mert további forrásokról nincs hír, ami meg van, az sem biztos. Önmagában az úszómedence és a lelátó ugyanis nem strand, ráadásul az sem készült el időre, állíthat bármit a városvezetés.

A tapolcai építkezéssel kapcsolatban más probléma is akad. Szalainé Homola Andrea, az MSZP-DK-Együtt önkormányzati képviselőjelöltje (4. vk.) ezúttal is a közlekedési káoszra hívta fel a figyelmet. Elmondta: két héttel ezelőtt az ott élők nevében kérte a városvezetéstől, hogy tájékoztassák megfelelően őket, hol számíthatnak útfelbontásra, melyik utca lett éppen zsákutca, merre kell kerülni, ha az útfelbontások miatt a szokásos útvonalon nem tudnak eljutni céljukhoz. Ebben az ügyben azóta sincs változás, legutóbb például az Aradi utcán alakult ki óriási dugó, mert az illetékesek elfelejtették tájékoztatni az autósokat arról, hogy az utat éppen kettévágták.

A stadionrekonstrukció ügyében dr. Varga László elmondta: ő maga úgy látja, hogy a városvezetés tovább folytatja a időhúzást, s ez akár a már meglévő források felhasználását is veszélyeztetheti. „Sebestyén László idén februárban azt mondta, szerinte nyáron elkezdődhet a munka. Nem kezdődött el, s ez már a sokadik ígéretük volt. Húzzák az időt, miközben a DVTK nemzetközi kupaszereplésére kíváncsi több ezer szurkoló kénytelen volt tízmilliókat költeni utazgatásra azért, hogy Debrecenben, vagy Nyíregyházán megnézhesse a csapat ‘hazai’ mérkőzéseit” – jelentette ki, követelve, hogy őt, mint a városrész országgyűlési képviselőjét, folyamatosan tájékoztassa a városvezetés, miért kell állandóan halogatni a rekonstrukció kezdetét.

A stadionnal kapcsolatban Tóth Gábor, a Diósgyőri Sport Egyesület alapító tagja, az MSZP-DK-Együtt önkormányzati képviselőjelöltje (20. vk.) is azt mondta: érthetetlen, miért nem indult még el a rekonstrukció. Amióta a Fidesz vezeti az országot, a várost, a stadionnal kapcsolatban csak ígérgetések hangoztak el. Rendezték már a tulajdonviszonyokat? Ha megvan a pénz, miért nem kezdtek még hozzá a munkálatokhoz? – tette fel a kérdéseit, s tudakolta azt is, mennyi pénzt kellett volna ahhoz előteremteni, hogy, ha más nem, ideiglenes jelleggel, nemzetközi mérkőzések megrendezésére alkalmassá tegyék a pályát.
Forrás:eszakonline.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum