2022. 07. 4. hétfő

Ulrik
1 EUR 402 HUF
1 GBP 467 HUF

Soha nem lesz több pénz a zöld fordulatra, mint most

A következő, 2021-2027-ig tartó költségvetési ciklusban minden korábbinál nagyobb forrás áll Magyarország rendelkezésére a zöld fordulatra. Hazánknak 18 500 milliárd forint EU-s fejlesztési és válságkezelési forrás jut. Az LMP ezért kezdeményezett március 22-re politikai vitanapot a következő időszak forrásainak a felhasználásáról.
Sorsdöntő időszak áll előttünk. Az Európai Unió ezt felismerte és készítette el a Green New Deal programot, ami 2050-re egy klímasemleges Európát, ennek érdekében zöld gazdaságot, a biológiai sokféleség drasztikus csökkenésének a megállítását és fenntartható életmódot céloz meg.

Az LMP a prioritások közé javasolja az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és az éghajlatváltozás megfékezését szolgáló feladatokat. Többek között változtatni kell a nagyüzemi, monokulturás mezőgazdasági gyakorlaton, nemcsak az egészséges élelem érdekében, de azért is mert, a szélsőséges időjárási viszonyok miatt számíthatunk a mezőgazdasági terméseredmények drasztikus csökkenésére, de nem feledkezhetünk el a megújuló energia-termelés támogatásáról és a fosszilis energia kivezetéséről.

Azt sem tudni, milyen beavatkozásra készül a kormány a Dunát illetően, pedig az ország lakossága majdnem 40 százalékának a vízellátásról a Duna gondoskodik. Ma a globális klímatiltakozás világnapján kötelesség felhívni a figyelmet arra, hogy a Duna komoly veszélyben van. A kormány nem óvja természetes vizeink, folyóink és tavaink állapotát.

Minden felelőtlen beavatkozás súlyos károkat okozna a folyó ökoszisztémájában. Védett fajok kerülnek veszélybe, és pusztítaná az érintett partszakaszokat is. De a beavatkozás a Duna menti több tucat vízbázist is hátrányosan érintené.

A COVID járvány maga is figyelmeztetés. Fel kell hagynunk a környezetpusztító, pazarló, fenntarthatatlan életmódunkkal. Túl kell lépni a Fidesz-kormányzat hazug és elégtelen zöldre festésén.

Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke

Kendernay János,
az LMP képviselőjelöltje Pest megye 8. számú egyéni választókerületében


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum