2021. 12. 6. hétfő

Miklós
1 EUR 364 HUF
1 GBP 428 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Sneider Tamás facebook-bejegyzése: Bővíteni kell az idősotthonok férőhelyeinek számát!

Sneider Tamás facebook-bejegyzése: Bővíteni kell az idősotthonok férőhelyeinek számát!

IDŐSOTTHONOK – Szinte nincs olyan ember ma Magyarországon, akiben ne lenne valamilyen mértékű félelem amiatt, hogy mi lesz az idősödő nagyszüleivel, szüleivel vagy hozzátartozóival, amikor önmagukról már képtelenek lesznek gondoskodni. Az Alaptörvény szándéka egyértelmű: lehetőleg mindenki oldja meg „házon belül” a problémát, alakítsa úgy az élettét, hogy ápolni tudja az illetőt élete alkonyán. Hogy ez mennyire életszerűtlen a 21. század kihívásai mellett, azt viszont jól mutatják az idősotthonok várólistái. Sok esetben nem a szándék hiányzik, egyszerűen az élet hozza úgy, hogy az ember kénytelen hivatásos ápolókra bízni a feladatot, hiszen például munkalehetőség hiányában, megélhetésük érdekében sokan rákényszerülnek arra, hogy a szülőfalutól, szülővárostól távol kezdjenek új életet. Az Alaptörvény elképzeléseivel elvi szinten mindenki egyetért, hiszen a család időtlen érték, de míg régen sok esetben a szomszédban, esetleg a szomszéd településen éltek egymás mellett a generációk, és sokkal szorosabb volt a kapcsolat a családtagokkal, addig mára sajnos sokan csak ünnepekkor találkozhatnak személyesen. Változnak az idők, változik a társadalom, az alkalmazkodás viszont a túlélésünk záloga.

A Jobbik éppen ezért az idősotthonok férőhelyeinek jelentős bővítése és az ágazati béremelés mellett tette le a voksát. Jelenleg ugyanis a szociális területen dolgozók anyagi megbecsülése a legalacsonyabb az országban, aminek eredményeként egyre kevesebben dolgoznak az szférában, így a rendszer összeomlása fenyeget.

Az elmúlt tíz évben az idősek száma folyamatosan növekszik, a kormány viszont az idősotthonok fejlesztését annyira a háttérbe szorította, hogy akár 2 év is lehet a várakozási idő, ez pedig hatalmas terhet ró a családokra. Sajnos jól látható, hogy a Fidesz magára hagyta az idős generációt, nem foglalkozik az ellátásukkal, sőt kijelenthetjük, hogy visszafejleszti azt.

Pedig 2000 férőhely 1000 munkahelyet teremtene, így több szempontból hasznos lenne komolyabban foglalkozni a bővítéssel, hiszen a kisebb vidéki települések elnéptelenedésének folyamatát is lassítaná, ha a kormány nagyobb figyelmet szentelne az ügynek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Kalandokkal tűzdelt 25. Jubileumi Mikulás Rally után beszélgetek Juhász Csabi raliversenyzővel. Megosztanád a portál olvasókkal, hogy miként is sik…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum