2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

„A Magyar kormány példát mutatott Európának”

A rezsicsökkentés ennek a kormánynak az egyik legnagyobb horderejű, legtöbb embert érintő és legbátrabb döntése – jelentette ki Tállai András, a Fidesz miskolci rezsifórumán.

Az Avasi Gimnázium zsúfolásig megtelt színháztermében Csöbör Katalin, a Fidesz országgyűlési képviselője köszöntötte az egybegyűlteket. A kormánypárti politikus elmondása szerint azért lett 2010-re az Európai Unión belül Magyarországon az egyik legmagasabb ára a villanynak és a gáznak, mert a Horn-kormány az energiaszektor privatizációjának idején garantálta az szolgáltatóknak a 8 százalékos extraprofitot. Ilyen garanciát egyébként a világon sehol sem adtak ezeknek az energiacégeknek, csak nálunk, a szocialisták – mutatott rá Csöbör Katalin.

A fideszes politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a külföldi energiacégek 2010 és 2012 között 1040 milliárd forint profitot vittek ki Magyarországról, ezzel szemben a Fidesz-kormány általi rezsicsökkentés 240 milliárd forintot hagyott az emberek zsebében. Amikor a szocialisták azt emlegetik, hogy nagyobb rezsicsökkentést akarnak, akkor nevetnünk kell. A magukat szocialistáknak nevező párt soha nem a rászorulók érdekét védte, mindig csak beszéltek róla. Inkább a multicégeket preferálták – fogalmazott Csöbör Katalin.
A fideszes képviselő 2014-et a „rezsicsökkentés évének” nevezte. Csöbör Katalin megfogalmazása szerint „Brüsszel komolyan kezd aggódni az energiaszolgáltató vállaltokért”, miközben „több uniós ország is a magyar kormány mintájára megteszi az első lépéseket a rezsicsökkentés irányába.” Mi harcra készen állunk a rezsicsökkentés megvédéséért. Amíg Brüsszel aggódik az energiacégekért, addig mi megvédjük a magyar embereket – szögezte le Csöbör Katalin.

Nagyon fontos a rezsicsökkentés, de van ennél fontosabb: meg kell nyerni a választást április 6-án – mondta Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára, aki szerint „a választásokig hátralévő 65 napnak elegendőnek kell lennie arra, hogy elmenjünk annyian szavazni, hogy újra a Fidesz-KDNP szerezhessen többséget a parlamentben és ezáltal a kormány folytathassa a munkát”.
„HELYREÁLLT A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI REND MAGYARORSZÁGON”.

Tállai András arról beszélt, 2010-ben gazdasági értelemben csődhelyzetben volt az ország. Emlékeztetett, a Fidesz-kormány ígéretéhez híven, a közteherviselés jegyében megadóztatta a bankokat és a multinacionális cégeket, mivel „ha ezt nem tette volna meg, már a 2010-es költségvetés is csődhelyzetet jelzett volna és lényegében finanszírozhatatlanná válik az ország.” Az államtitkár elmondása szerint hazánk ellen összefogott a pénztőke; Magyarországot a külföldi tulajdonú bankok nem finanszírozták, „sem az államnak, sem a magyar vállalkozásoknak nem biztosították a megfelelő tőkét a működéshez.”

Tállai András felidézte, a baloldali kormányok 2008-ban minden feltétel nélkül vették fel az IMF-hitelt, „lényegében ezzel átadták az ország irányítását a nemzetközi valutaalapnak”. A kormánypárti politikus elmondta, a jelenlegi kabinet új gazdaságpolitikai felfogásának köszönhetően hazánknak sikerült kilábalnia a nehéz helyzetből, és Magyarország mára a piacról finanszírozza magát.

2013 augusztusában visszafizettük a teljes IMF-hitelt. Biztos lábakon áll az ország finanszírozási szempontból. Helyreállt a gazdasági és pénzügyi rend Magyarországon – húzta alá Tállai András. Egyúttal emlékeztetett arra, a szocialisták 2010-re az államadósságot a GDP 52 százalékáról 83 százalékra emelték, egyetlen évben sem sikerült három százalék alatt tartaniuk a költségvetési hiányt és amikor átadták a kormányzást 2010-ben, 7000 milliárd forint devizahitel állománya volt Magyarországnak.

Az államtitkár szerint a baloldali nyolc éve alatt hazánk a közbiztonsági helyzetet tekintve is mélyponton volt, rendet kellett tenni a rendőrségen belül, amely feladatot a Belügyminisztérium jelenlegi vezetése sikeresen elvégezte. Megtörtént az önkormányzati rendszer megújulása, megtisztítása. Átalakult a feladatrendszer, elindult egy új finanszírozás és lezajlott az adósságátvállalás, amelynek révén az önkormányzatok teljesen új életet fognak kezdeni – emelte ki Tállai András.

Nagy munka van elvégezve, ebből visszafordulni nagy kár lenne. Ide eljutni, hogy Magyarországon lehet csökkenteni a rezsiköltségeket, nem egy ötletnek a kérdése és nem csak bátorság kérdése. Ezt a döntést meg kellett alapozni gazdaságilag és a társadalmi támogatottság szempontjából is – hívta fel a figyelmet Tállai András.

A politikus szerint „a rezsicsökkentés nem egy ad hoc ötlet, hiszen rögtön a kormányváltás után kezdődött” azzal a lépéssel, hogy a kormány befagyasztotta az energiaszolgáltatás díjait. Két évig nem mondtuk, hogy jöhet a következő lépés. 2013-ban látszott az, hogy az ország jó úton jár és ezt megteheti mind politikai mind gazdasági szempontból. A rezsicsökkentés ennek a kormánynak az egyik legnagyobb horderejű, legtöbb embert érintő és legbátrabb döntése – szögezte le Tállai András, aki szerint „Magyarország kormánya ezzel a döntésével példát mutatott Európának”.

Végre egy ország, amely kimondja: az energiaellátását egy nemzetnek magának kell tudni megszerveznie és nincsen szükség külföldi tőkére – mutatott rá Tállai András, aki úgy vélte, „a magyar államnak sokkal nagyobb feladata és felelőssége lesz az energiaszolgáltatók piacán.”

Tállai András a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, az intézkedés eredményeképpen Magyarország olcsó energiát fog tudni előállítani. Paks fogja biztosítani az olcsó energiát nemcsak a lakosságnak, hanem a hazai vállalkozásoknak is – tette hozzá a politikus.

Sebestyén László fideszes országgyűlési képviselő emlékeztetett, tavaly 20 százalékos díjcsökkentést hajtottak végre a gáz, a villamosenergia és a távhő tekintetében és számos egyéb közműszolgáltatás díj árát – beleértve a víz, a csatornadíj, a kéményseprés, a szemétszállítás és a palackos gáz árát – mintegy 10 százalékkal mérsékelték. Hozzátette, a Fidesz Balatonszárszón tartott frakcióülésén döntés született a rezsicsökkentés harmadik üteméről, melynek értelmében április 1-jétől a gáz ára 6,5 százalékkal, szeptember 1-jétől a villamosenergia ára 5,7 százalékkal, október 1-jétől pedig a távhő ára 3,3 százalékkal lesz alacsonyabb.

A kormánypárti képviselő úgy fogalmazott, „Európának minden olyan országa, amelyet komolyan lehet venni, az Orbán-kormány tevékenységének valamely szegmensét már átvette”. Kérem, hogy támogassák azt a folyamatot, amit elkezdtünk, amit végzünk és ezután kívánunk végezni, mert ha a magyar nép nem áll mellénk, akkor ez a folyamat el fog akadni – intézte szavait a jelenlévőkhöz Sebestyén László.

Mi soha nem a bankrendszer és a multik érdekeit képviseltük, hanem inkább a magyar családok mellé álltunk – hangsúlyozta a fideszes képviselő, emlékeztetve, a Gyurcsány-Bajnai kormányok nyolcéves működésük alatt tizenötször emelték a rezsit, elvettek egyhavi nyugdíjat, megduplázták a munkanélküliséget és vizitdíjat vezettek be.

Sebestyén László
szerint a baloldalon „az égvilágon semmi sem változott, mindössze egy dolog: 2010-ben a Gyurcsány Ferenc a negyedik volt az akkori MSZP-listán, a mostanin már a harmadik”.

(fidesz.hu)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…