2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Pénzt és jogokat az önkormányzatoknak!

A jelenleginél jóval nagyobb hatáskört és több pénzt biztosítana az MSZP az önkormányzatoknak. Ezzel kapcsolatos javaslataikat a jövő évi költségvetés vitájakor elő is terjesztik, mint ahogyan azokat az elképzeléseiket is, amelyek közvetlenül is érintik az emberek mindennapjait. Ilyen például az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése.


Minderről Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese beszélt keddi miskolci tájékoztatóján.
Dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője az elképzeléseiket ismertetve elmondta: a szocialisták a helyben keletkezett személyi jövedelemadó 10 százalékát, a gépjárműadó 80 százalékát hagynák a településeknél. Ezen felül a nehéz helyzetben lévő önkormányzatok megsegítésére – az összes iparűzési adó 30 százalékának befizetésével – kompenzációs alapot is létrehoznának. Ebből az alapból támogatnák a forráshiányos, hátrányos helyzetű önkormányzatokat. Hangoztatta: a hatáskörük jelentős részétől és forrásaiktól megfosztott önkormányzatok jogait és pénzét vissza kell adni, mint fogalmazott, „a demokratikus újjáalakulás minimuma a decentralizáció”.

Gőgös Zoltán hangoztatta: immáron hatodjára nyújtották be az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését indítványozó javaslatukat. Mint mondta, már harmadik éve próbálják a Fidesszel megértetni, hogy minderre feltétlenül szükség van, hiszen nem a gazdagoknál kell több pénzt hagyni, hanem azoknál az embereknél, akiknek a mindennapi betevő beszerzése is gondot okoz. Kijelentette, az, hogy a kormányzat a sertéshús áfáját csökkenti, a többi húsféle áfáját (például a baromfihús áfáját) viszont nem, torzítja a versenyt, vélhetően ehhez az EU-nak is lesz egy-két szava. Ráadásul igazságtalan is. Éppen ezért ne csak a sertéshúsra vonatkozzon az áfacsökkentés, hanem a többi alapvető húsfélére is.

Az MSZP elnökhelyettese elmondta azt is, hogy a szocialisták továbbra is elkötelezettek az 50 százalékos minimálbér-emelés, a családipótlék-emelés és más szociális juttatások emelése, illetve a kötelező vasárnapi zárva tartás eltörlése, s amellett, hogy a férfiak nyugdíjba mehessenek 40 év munkaviszony után.

Dr. Simon Gábor
önkormányzati frakcióvezető hangoztatta: Miskolcon 2010 óta – hiába állít mást a városvezetés sikerpropagandája – egyre rosszabb a helyzet. Ezt bizonyítja az is, hogy 5 év alatt 6000-el csökkent a városlakók száma, s az is, hogy a tavalyi zárszámadás szerint (amit a városvezetés a jövő héten terjeszt a közgyűlés elé) 35 milliárd forintnyi kötelezettség-vállalást görgetnek maguk előtt az amúgy is veszteséges önkormányzati cégek.

Simon kitért arra is, hogy a megítélése szerint a helyi ügyekben a helyi közösségeknek kell dönteniük. Éppen ezért elfogadhatatlan, hogy Földes-névhasználat ügyében az önkormányzat állásfoglalást kért az MTA-tól, noha a miskolciak évekkel ezelőtt már nyilvánvalóvá tették: ragaszkodnak az országos hírű gimnázium jelenlegi nevéhez.

Az MSZP miskolci szervezete

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…