2022. 07. 7. csütörtök

Apollónia
1 EUR 410 HUF
1 GBP 482 HUF

Örök álom a megyei kórházban?

Az immár összevontan működő miskolci kórházakban mára kritikussá vált az altatóorvosok hiánya. Az intézményekben bevezetett „életpálya modellből” éppen a fiatal szakorvosjelöltek maradtak ki, ami az aneszteziológus orvosok távozását és az utánpótlás teljes megszűnését eredményezi. A kieső kapacitást egyéb szakterületről berendelt orvosok alkalmazásával igyekeznek pótolni, jórészt olyan kollégákkal, akik 10-20 éve nem végeztek rendszeres altatóorvosi tevékenységet. Ez az intézkedés beláthatatlan kockázatot rejt magában.

Megmagyarázhatatlan és felelőtlen a megyei kórház egyes vezetőinek hozzáállása a problémához, amikor az érintettek előtt olyan lenéző kijelentéseket tesznek, hogy léteznek orvosok és aneszteziológusok. A fiatal szakorvosjelöltek ügyeleti díjának minimális emeléséről hallani sem akarnak, miközben a szomszédos megyeszékhely kórházában egy szakorvosi fizetés másfélszerese a miskolcinak. Így aztán mennek is az orvosok Egerbe, egyéb nagyvárosokba, Miskolcon pedig időzített bombaként ketyeg a túlterheltségből és a gyakorlat hiányából adódó műhiba. A működést veszélyeztető szakember hiány okán szülészeti és intenzív osztályra rendszeres altatóorvosi gyakorlattal nem rendelkező, jelenleg teljes munkaidőben egyéb szakmában tevékenykedő orvosokat, pl. kardiológus szakorvosokat rendelnek be altatóorvosi ügyeleti munkára. Ők ugyan kényszerhelyzetben elvállalják ezt, de legjobb igyekezetük ellenére is tény, hogy hosszú évek óta nem végeztek gerincérzéstelenítést vagy műtéti légút biztosítást. Érthetetlen, hogy Miskolc orvos-polgármestere miért nem kezdeményez intézkedéseket az illetékes szerveknél a kritikus állapotok kezelésére, amely immár Miskolc és a megye lakosságának egészségügyi ellátását is veszélyezteti. Ez nem lehet egyedi intézményi finanszírozás kérdése, hiszen ha a szomszédos Eger is képes biztosítani az altatóorvosok szakmai megbecsülését, akkor Miskolcról miért kell elüldözni őket?

Az idő sürget. Addig kell cselekedni, amíg a Csillagpont kórház nem halálcsillag néven fog bevonulni a hazai orvoslás történetébe.

 

Tisztelettel,

Badány Lajos
Jobbik Miskolci Szervezetének elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Újra telefonos csalók!
A Miskolci Rendőrkapitányság illetékességi területén ismét megjelent az a csalási forma, amikor telefonhívás alkalmával pénzintézetek alkalmazottjának…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum