2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Orbán Viktor: ,,Menjünk tovább az utunkon”

Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben hétfőn napirend előtti felszólalásában tájékoztatást adott az ország helyzetéről. Szólt az elért gazdasági eredményekről, megerősítette a rezsicsökkentés folytatását, a devizahitelesek helyzetének a rendezését.
Hazánk kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól. Ez a siker annak köszönhető, hogy „rendbe tudtuk tenni az ország pénzügyeit”. Uniós tagságunk óta még soha nem álltunk ilyen biztos lábakon. Lejárat előtt sikerült visszafizetni az előző kormányok által felvett IMF-hitelt, erre csak olyan országok képesek, amelyek megfelelő szintű tartalékokkal, fegyelmezett költségvetési politikával rendelkeznek, ahol stabil a kormány, egységesek és összetartóak az emberek.
„A visszafizetéssel véget vetettünk az állandó nyomásnak, amellyel a nemzetközi pénzügyi szervezetek a megszorítás politikáját akarták ránk erőltetni, megvédtük a nyugdíjasok pénzét, a családok adókedvezményeit, fenntartottuk a bankok és a monopolhelyzetben lévő multik adóit” – értékelte a közelmúlt történéseit Orbán Viktor.

Tovább csökkent a munkanélküliség, és nőtt a foglalkoztatottak száma, emellett nőtt az aktív munkakeresők száma, akik nem segélyből, hanem munkából akarnak megélni. Az infláció leszorításával nőtt a keresetek értéke az első félévben és Magyarországon az árak jelenleg lassabban emelkednek, mint más országokban. Az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok béremelésével beléptünk a fizetések megalapozott és ésszerű emelések időszakába.
Megtörtént a gazdaságban a növekedési fordulat, a londoni elemzők úgy látják, a gazdaság biztos növekedési pályára állt. Magyarország talpra állt, jobban teljesít, mint korábban, és jobban, mint számos európai ország.
Ehhez az eredményhez minden magyar ember munkájára, tudására és erőfeszítésére szükség volt, de a javulás ellenére sem lehetünk elégedettek, még nem mindenki érzékeli, hogy a korábbi évekhez képest már erősebb Magyarország.
További nehéz küzdelmeket kell megvívnunk annak érdekében, hogy minden magyar ember és család életében érzékelhető javulás következzen be. Az ősz folyamán a legfőbb célunk, hogy tovább növeljük az ország függetlenségét, a családok biztonságát.

A rezsicsökkentés hazánk függetlenségéről szól

Korábban kiszolgáltatottak voltunk a pénzvilágnak, az uniós bürokratáknak és politikusoknak, a mohó multinacionális vállalatoknak, akik olyan magasra emelték az árakat, hogy végül a magyar családok fizették a legtöbbet a gázért és villanyáramért egész Európában.
Ennek a kiszolgáltatott helyzetnek vetünk most véget. Magyarország elég erős már ahhoz, hogy kiálljon magáért, és a támadások ellenére az ősz folyamán további 11,1 százalékkal csökken a gáz, a villany és a távhő ára.
Mi nem rezsitámogatást adunk, hanem csökkentjük az árakat, ez a nemzeti, érdekegyeztető politika, ami nem szembefordítja a jobb módúakat, a középosztályt és a szegényeket, egyaránt jár mindenkinek. A baloldalnak csak az fáj, ha egy jómódú ember zsebébe is megy a pénz, és nem a multinacionális vállalatokhoz- jelentette ki a miniszterelnök.
Hatalmas erőfeszítések árán sikerült stabilizálni az ország helyzetét a szocialisták nyolc évnyi kormányzása után, a rezsicsökkentés csak ezután következhetett be.

Devizahitelekkel kapcsolatban

Magyarország csak akkor lehet a maga ura, ha sikerült pontot tennünk a lakáscélú, jelzálog-alapú devizahitelek ügyének a végére is – jelentette ki a miniszterelnök.
A kormány már eddig is sokat tett e terhes örökség ügyében, a végtörlesztések révén 160 ezer családot, az árfolyamgáttal 180 ezer családot segített– ez még kevés. A bankok, amikor megkötötték a devizahitel-szerződéseket, visszaéltek a helyzetükkel, visszaéltek az emberek jóhiszeműségével és naivitásával.
A bankoknak erkölcsi kötelessége módosítani a szerződéseket úgy, hogy az árfolyam-módosításból származó veszteség nagy részét ők viseljék. Ha a bankok ezt önként nem teszik meg november 1-ig, akkor a kormány lépni fog.
Az igazságos és méltányos megoldás azt is jelenti, hogy a bajba került lakásdeviza-hitelesek nem járhatnak jobban, mint azok, akik nem vettek fel hitelt, illetve a forinthitelesek.

A bankoknak és a monopolhelyzetben levő nagyvállalatoknak is hozzá kell szokniuk az új helyzethez, eddig ők voltak az erősebbek, és a szocialista kormányok meghajoltak az erejük előtt. Most viszont mi vagyunk az erősebbek. Senki sem fog még egyszer a magyar emberek kárára extraprofitot szerezni  A rezsicsökkentés, a devizahitel-rendszer felszámolása, a családok és az otthonok megmentése számunkra nemzeti ügy.

Viszontválasz

Az ellenzéki frakciók vezetői által elmondottakra is reagált Orbán Viktor.
Az MSZP kormányzott 2002-10-közt, és Mesterházy Attila – a szocialisták jelenlegi frakcióvezetője és pártelnöke -, tagja volt annak a kormánynak, amelynek a miniszterelnöke hírhedt beszédében többek közt a következőket mondta: „teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz…” Az ellenzék az embereket akarja lebeszélni a cselekvésről, a saját hazájukkal szemben beszél, nem a kormánnyal szemben.

A 2010-es választásokon a Fidesz-KDNP kétharmados többsége azért jöhetett létre, mert a szocialisták az előző években tönkretették az országot, az egekbe emelték a rezsiárakat és elvetté a béreket.  A kormány mindent megtesz a munkahelyek érdekében

A külföldön munkát vállaló magyarokkal kapcsolatban a kormányfő aláhúzta, a teendő az, hogy olyan országot faragjanak, ahova érdemes hazajönni. Komoly forrásokra is szükség lesz, ezzel kapcsolatban példaként a gyed extra bevezetését, a kisjövedelműek adókedvezményének a kiterjesztését említette.
A közmunkásokkal kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta, úgy tűnik, az ellenzéki képviselők rendszeresen lenézik a közmunkásokat; a versenyszférában végzett munkát többre becsülik.

Ma közel 4 millióan fizetnek adót

2010-ben Magyarországon összesen 1.800.000 ember fizetett adót, ez a szám jól mutatja, hogy 2010-ben lényegében csődben voltunk; a gödör alján. Most 3 év után odáig jutottunk, hogy 10 millió emberből majdnem 4 millió fizet adót.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek