2022. 08. 13. szombat

Ipoly
1 EUR 392 HUF
1 GBP 463 HUF

Nyílt levél Tóth József XIII. kerületi polgármesternek

Tisztelt Polgármester Úr!

Alulírott Tokody Marcell Gergely, a fővárosi közgyűlés tagja ezúton nyílt levélben fordulok Önhöz.
Felröppent a hír, miszerint ön mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy az egykori marxista filozófus és kivégzésekre parancsot adó tanácsköztársasági népbiztos, Lukács György Szent István parkban lévő és a Jobbik javaslatára hamarosan lebontásra kerülő szobrának új helyet találjon a XIII. kerületben.

Lukács György amellett, hogy filozófusként és íróként tevékenykedett, mind a három kommunista rendszer fenntartásában részt vett. A Tanácsköztársaság idején népbiztosként, valamint a Vörös Hadsereg tisztjeként személyesen adott utasítást nyolc ember kivégzésére. 1945 után világhírnevét arra használta, hogy Nyugat-Európában a történelem egyik leggyilkosabb ideológiáját, a kommunizmust legitimálja. 1956 után pedig kulcsszerepet vállalt a Kádár-rendszer kultúrpolitikájában. Faludy György, a XIII. kerület egykori lakója így írt róla: „(…) krokodilbőröddel, nyúlszíveddel, / nagy állásoddal, európai / híreddel, befolyásoddal s főként / jellemeddel, szalonképessé tetted / az alávalóságot (…).”

Ugye Polgármester Úr szerint is méltatlan egy olyan személy szobrát újból felállítani a kerületben, aki a tanácsköztársasági vörös diktatúra kiépítésében és fenntartásában részt vett és a diktatórikus rendszer népbiztosaként 8 ember kivégzését írta alá?

Várom Polgármester Úr szíves válaszlevelét, melyet előre is köszönök!

Tokody Marcell Gergely

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek