2021. 12. 6. hétfő

Miklós
1 EUR 364 HUF
1 GBP 428 HUF

Népszámlálási kérdőívtesztelésre hív minden válaszadót a KSH

A jövő évi népszámlálási kérdőív fejlesztését támogató országos, reprezentatív kérdőívtesztet indít november 12-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Bár a felmérésben való részvételre 156 település mintegy 6000 háztartása kap célzottan felkérő levelet, a KSH arra kér minden, a népszámlálás iránt érdeklődőt, hogy november 26-áig a www.nepszamlalas2021.hu oldalra kattintva töltsék ki a kérdőívet.

A jövő évi népszámlálás kérdőívének szakmai előkészítése érdekében országos reprezentatív, azaz a teljes társadalmat leképező felmérést indít a Központi Statisztikai Hivatal november 12-én. A kérdőívtesztelés – egyebek mellett – a népszámlálási kérdőív kitöltésének átlagos idejét, a kérdések értelmezhetőségét vizsgálja, illetve információt szolgáltat a KSH számára arról is, milyen digitális eszközöket használnak a válaszadók a kitöltés során.

 

A kérdőívtesztelésen való részvételre országszerte 156 település mintegy 6000, matematikai-statisztikai módszerekkel véletlenszerűen kiválasztott háztartása kap legkésőbb november 13-áig felkérő levelet. „Fontos számunkra, hogy a jövő májusban kezdődő népszámláláshoz olyan online kérdőívet tudjunk fejleszteni, amely mindenki számára megkönnyíti az adatszolgáltatást. Annak érdekében, hogy a lehető legtöbb információhoz jussunk, szeretnénk felkérni azokat, akik érdeklődnek a népszámlálás iránt, hogy ők is válaszolják meg az átlagosan 30 perc alatt kitölthető kérdőívet. Ezt mindenki könnyen megteheti, a www.nepszamlalas2021.hu oldalra kattintva, a kitöltéshez szükséges belépési kód igénylésével” – hívja fel a figyelmet Kovács Marcell, a KSH Népszámlálás 2021 projektvezetője.

 

A résztvevőknek egy, a lakásra – például helyiségeinek számára, az építés időszakára, alapterületére, közműellátottságára – vonatkozó kérdőívet kell kitölteniük, illetve annyi személyi kérdőívet, ahányan a háztartásban élnek. A háztartásban élőkre vonatkozó kérdések, egyebek mellett, a családi- és utónévre, az állampolgárságra, a családi állapotra, a gyermekek számára, iskolai és szakmai végzettségre, vagy például a nyelvismeretre kérdeznek rá.

 

A kérdőívtesztelés kérdései a jövő évi népszámlálás tervezett kérdőívéhez képest kevesebb területet érintenek, mivel a nemzetiségre, anyanyelvre, családi, baráti közösségben beszélt nyelvre, vallásra, egészségi állapotra, fogyatékosságra vonatkozó kérdéseket nem tartalmazza a kérdőív.

 

Mindazok, akik a kérdéseket legkésőbb november 26-a éjfélig megválaszolják, nyereményjátékban vehetnek részt. A kitöltők között a KSH naponta 1 db 50 000 forint névértékű vásárlási utalványt sorsol ki.

 

A lakás- és személyi kérdőív, a nyereményjáték szabályzata és számos további információ elérhető a www.nepszamlalas2021.hu oldalon.

 

A Népszámlálás egy Magyarország teljes lakosságát érintő, 10 évente ismétlődő, kötelező adatfelvétel, amely fontos ismérvek (például népesedés, iskolázottság, foglalkoztatottság) mentén tükrözi az ország aktuális társadalmi helyzetét. A népszámlálás adatai megbízható alapot adnak az országos, a településeket és a lakókörnyezetet érintő legfontosabb gazdasági, szociális és területfejlesztési döntésekhez. Hosszú távra nyújtanak segítséget a mindannyiunk életét meghatározó tervek, prognózisok elkészítéséhez, fejlesztési irányok meghatározásához.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Kalandokkal tűzdelt 25. Jubileumi Mikulás Rally után beszélgetek Juhász Csabi raliversenyzővel. Megosztanád a portál olvasókkal, hogy miként is sik…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum