2021. 09. 29. szerda

Mihály
1 EUR 359 HUF
1 GBP 418 HUF

Négypontos csomag a biztos megélhetésért

Minimálbér-emelés, drasztikusabb nyugdíjemelés, energiaár-csökkentés, áfacsökkentés. Ezt javasolja az MSZP.

Minimálbér-emelés a kis- és közepes vállalkozások terheinek egyidejű csökkentésével, a nyugdíjemelés régi számítási módjának visszaállítása, energiaár-csökkentés, illetve az alapvető élelmiszerekre kiterjedő áfacsökkentés – ezt tartalmazza az a négypontos parlamenti javaslatcsomagot, melyet a biztos megélhetésért dolgozott ki az MSZP. Minderről dr. Tóth Bertalan, a szocialisták parlamenti frakcióvezetője, valamint dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője, az MSZP megyei elnöke beszélt kedden Miskolcon.

Varga elmondta: Magyarországon létválság van, különösen Északkelet-Magyarországon súlyos a helyzet. Több mint 4 millióan élnek a létminimum alatt, 600 ezren vándoroltak ki a nyugati országokba csak azért, hogy biztos megélhetést teremtsenek maguknak. Ezt nem jó dolgukban tették, hanem kényszerűségből. Éppen ezért döntött úgy az MSZP, hogy négypontos parlamenti javaslatcsomagot dolgoz ki a biztos megélhetésért. Elmondta azt is, hogy a szocialisták évtizedek óta karitatív tevékenységet is végeznek decemberben, ez az idén sincs másképp. Miskolcon – de országos szinten is – például éppen zajlik az adománygyűjtő akciójuk: tartós élelmiszert, ruhákat, gyermekjátékokat várnak a felajánlóktól, hogy azokat eljuttassák az arra rászorulókhoz. Ételosztás idén is lesz Miskolcon, méghozzá december 23-án, az Újgyőri főtéren, ennek pontos időpontjáról külön tájékoztatnak majd. Igazi megoldást azonban – húzta alá a képviselő – a kormány politikájának változása hozhat.

A négypontos javaslatcsomagot ismertetve dr. Tóth Bertalan elmondta: ennek egyik pontja a minimálbér nettó összegének százezer forintra emelése úgy, hogy közben a kis- és közepes vállalkozások adó- és járulékterhe csökkenjen. A frakcióvezető bírálta a bérmegállapodás tartalmát, mondván, az a kkv-k terheit növeli, miközben a multik nyereségadóját 19-ről 10 százalékra csökkentik. A nyugdíjak emelésével kapcsolatban a szocialisták azt javasolják, hogy az ország térjen vissza a régi számítási rendszerre. Eszerint ugyanis a legutóbbi emelés mértéke nem 0,9 százalék lett volna, hanem ennek a háromszorosa. Felhívta a figyelmet arra, hogy az energiaárakat is csökkenteni kell, annál nagyobb mértékben, ahogyan azt korábban a kormány tette. A kőolaj és földgáz világpiaci ára ugyanis az utóbbi években 40-60 százalékkal csökkent, ennek viszont csak egy része jelent meg a magyar árakban. Éppen ezért az MSZP azt javasolja, hogy az átlagfogyasztásig a gáz árát 20 százalékkal, az áram és a távhő árát pedig 10-10 százalékkal mérsékeljék. Az áfacsökkentési programja mellett továbbra is kitart az MSZP, azt szeretnék elérni, hogy ne csak a sertéshús és a tej áfája legyen 5 százalékos, hanem minden alapvető élelmiszeré.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Az Országos Előválasztási Bizottság kétharmados többséggel elutasította a Ráczné Földi Judit ellen benyújtott hamis offshore-vádakat tartalmazó beadvá…

További cikkek

Úgy tűnik nincs megállás Tordai István „szerepváltásában”, aki korábban olyannyira sikeresen játszotta el a 007-es ügynököt, hogy most egy újabb kisfi…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum