2023. 03. 26. vasárnap

Emánuel
1 EUR 387 HUF
1 GBP 440 HUF

Navalnij-ügy – Berlin kettős nyomás alatt

Kettős nyomás alá került Angela Merkel kormánya a Navalnij-ügy miatt. Washington azt szeretné, ha Berlin visszalépne az Északi Áramlat-2 gázvezeték felépítésétől, Moszkva viszont felajánlotta együttműködését az ügy körülményeinek közös megállapítására – jelentette a Magyar Békekör tudósítója kedden.
Berlin zavarodottságára utal, hogy Merkel egymásnak ellentmondó kijelentéseket tesz: hol azt mondja, hogy egy dolog az üzlet és más a politika, hol pedig megfontolás tárgyává teszi az amerikai követelés teljesítését. Ugyanakkor nem válaszol az orosz indítványra, hogy együtt cselekedjenek a nemzetközi vihart kavart ügyben.

Ismeretessé vált, hogy a Navalnijt elsősegély ellátásban részesítő omszki orvosok felajánlották a németeknek az eredeti laboratóriumi leleteket, de német részről nem tartottak rájuk igényt. Navalnij Németországba szállításakor az orosz főorvos német-orosz orvosi konzíliumot javasolt, de német részről ezt is elutasították. Merkel kancellár alig egy hete „egyértelmű mérgezésről” tett említést, de sem az erről szóló laboratóriumi bizonyítékokat, sem a német ügyészség jelentését nem volt hajlandó megosztani azzal az Oroszországgal, amely közölte: mindenkinél jobban érdekelt az igazság kiderítésében.

Navalnij állapota közben jelentősen javult, visszahozták a mesterséges kómából, és beszélgetnek vele. A nemzetközi szokástól eltérően nem közölték orvosainak nevét.

Megfoghatatlan titokzatosság leplezi az ügyet. Mintha valamit rejteni szeretnének a nyilvánosság elől. Németországban egyre többen teszik fel a kérdést: nem politikai provokáció történt-e. A Cui prodest (kinek fűződik érdeke hozzá) kérdésre mind többen válaszolják: sem az oroszoknak, sem a németeknek – írta a Magyar Békekör tudósítója.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek