2022. 08. 16. kedd

Ábrahám
1 EUR 406 HUF
1 GBP 482 HUF

MSZP:A korrupció és az igazságtalanság büdzséje

Az MSZP szerint hazugság, hogy Magyarország erősödik. Sajnos nem. Miskolcra milliárdokat hozna dr. Varga László.

A 2018-as költségvetés a korrupció és az igazságtalanság költségvetése lesz. Ezt dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője jelentette ki hétfőn Miskolcon. Az MSZP-s politikus, aki egyben frakcióvezető-helyettes is, elmondta: a jövő évi büdzsé tervezetét önmagában nem érdemes vizsgálni, a 2010 óta kormányzó Fidesz eddigi teljesítményét kell górcső alá venni. Ebből megállapítható, hogy az elmúlt hét év a kormányzat állításával ellentétben egyáltalán nem sikertörténet, Magyarország sajnos nem erősödik. Az államadósság például a 2010-es mintegy 20 ezer milliárd forintról mára majd’ 30 ezer milliárd forintra nőtt. A 2010-es szint ugyanakkor leginkább a 2008-as válság hatása miatt volt relatíve magas, a jelenlegi 30 ezer milliárdot viszont úgy hozta össze a Fidesz, hogy az elmúlt hét évben a válság hatásai jelentősen enyhültek, megszűntek, s beindult a gazdasági növekedés.

A minimálbér vásárlóértéke csak 2016-ra érte el a 2010-es szintet. Mindez azért, mert az Orbán-kormány az első intézkedései egyikeként azonnal megadóztatta a legszegényebb dolgozók keresetét. A költségvetési hiány ugyan 3 százalék alatti, de mindezt úgy tudták csak elérni, hogy elkobozták az emberek magán-nyugdíjpénztári megtakarításait, 3000 milliárd forintot. A magyar valutát az évek során amúgy is jelentősen gyengítették, 2010-hez képest most 17 százalékkal ér kevesebbet: mindez legalábbis felveti Matolcsy György jegybankelnök felelősségét.

Varga felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország fideszes kormánya vezette be Európa legmagasabb áfáját, úgy, hogy egyetlen OECD-tagország sem vetett ki az élelmiszerekre 27 százalékos forgalmi adót. Ők igen. Az MSZP követelésére ugyanakkor az elmúlt időszakban bizonyos élelmiszerek áfáját mégis mérsékelték, de ez kevés, ennél sokkal több alapvető élelmiszert kellene bevonni a kedvezményes adókörbe. Mindezek után aligha lehet csodálkozni azon, hogy a kelet-közép európai térség volt szocialista államai közül 2016-ban Magyarországon nőt a legkevésbé a GDP. Jövőre ugyan 4,3 százalékos növekedéssel számol a kormányzat, de figyelembe kell venni, hogy ennek a növekedésnek a motorja az a 2400 milliárd forintnyi uniós forrás, amire elvileg az ország számíthat. Ez a 2400 milliárd forint a büdzsé 6,4 százalékát teszi ki. Ha ez az összeg nem lenne, aligha lehetne bármiféle növekedésről beszélni.

A képviselő elmondta azt is, hogy ő maga Miskolc és a választókerületéhez tartozó városkörnyéki települések (Varbó, Parasznya, Radostyán, Sajóbábony, Sajólászlófalva) érdekében több módosító indítványt is beadott. Jelentős forrásokat igényelt útfelújításokra, Miskolcra például 1 milliárd forintot. Szavai szerint ha ennek csak egy részét kapja is meg a város, már az is nagy segítség lenne. Emellett javasolta, hogy sürgősen újítsák fel a Lillafüredet Bánkúttal összekötő utat, hiszen két nagyon fontos turisztikai, szabadidős helyszínről van szó.

A panelprogram folytatására 2 milliárd forintot szánna a szocialista képviselő, de jelentős összeget költene a történelmi Avas rekonstrukciójára is. Egy miskolci járműipari szakképző központ felállítását is indítványozta, illetve konkrét javaslatokkal sürgette a légszennyezettség csökkentése érdekében elkerülhetetlen intézkedések meghozatalát.

Forrás:eszon.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Irány a suli!
10 + 1 tipp iskolakezdéshez, iskolatáska választáshoz Szeptember, becsöngetés. Fontos dátum gyerekek és szülők életében. Sokan nem várják, mások vi…

További cikkek