2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

MSZP: Kifizették már az új villamosokat?

Nem tudni, mert a városvezetés hallgat. Közben sínfelújítanak, de amit csinálnak, azt úgyis el kell majd bontani.
Kidobott pénz, amit a miskolci Kandó téri villamosforduló szerkezet-megerősítési munkálataira fordít most a város, hiszen ha újra kiírják a sín- és váltócseréjéről szóló tendert, s a munkát elkezdik, akkor azt azzal kezdik, hogy szétszedik azt, amit most megerősítettek. A városvezetés ugyanakkor továbbra sem válaszolt az MSZP elmúlt héten feltett, Zöld Nyíllal kapcsolatos kérdéseire, például arra, kifizették-e már a gyártónak az új Skoda villamosok árát.

Minderről dr. Simon Gábor szocialista országgyűlési és önkormányzati képviselő, illetve dr. Tompa Sándor önkormányzati képviselő, az MSZP-frakció tagja beszélt pénteken a helyszínen.

Ők voltak azok, akik az elmúlt héten szintén Zöld Nyíl-ügyben tartottak sajtótájékoztatót. Akkor elmondták, hogy a városháza ígéretével ellentétben karácsonyig mégsem állt szolgálatba a két új miskolci Skoda villamos. Információik szerint azért nem, mert Miskolc nem fizette ki a gyártónak a számlát. Akkor felszólították a városvezetést, hogy a Zöld Nyíl honlapjára töltsék fel a két Skoda villamos dokumentációját, illetve a kifizetéseket igazoló bankszámlakivonatok másolatait.

A két képviselő akkor beszélt arról is, hogy a Kandó téri villamosforduló ügyében évekig semmit sem csinált a városvezetés, majd idén októberben úgy döntöttek, hogy 2013-ban kicserélik a síneket, 2014-ben pedig a váltókat. A feladat elvégzésére meghívásos közbeszerzést hirdettek, ám „a meghívott barátaik közül egy sem vállalta el a kivitelezést, lehet, hogy azért, mert kevesellték a pénzt”. A Skoda villamosok szolgálatba állításának ugyanakkor ez nem lehetett volna akadálya, hiszen, miután kiderült, hogy eredménytelen a közbeszerzés, megvizsgálták, az új villamos meg tud-e fordulni a még át nem alakított fordulóban. Megfordult.

Dr. Tompa Sándor ezzel kapcsolatban most pénteken arról beszélt, hogy nyilván az új villamos forgalomba helyezése okán mégis úgy döntöttek az illetékesek, hogy megerősítik a villamosforduló szerkezetét: az elkorhadt talpfákat fémrudakkal váltják ki, s az egész szerkezetet újabb pontokon rögzítik a betonalaphoz. Mindennek a forrása nem az a 100 millió forint, amit a sín- és váltócserére különítettek el, azt más forrásból finanszírozzák. Ez azonban kidobott pénz, hiszen remélhetőleg néhány hónap múlva elvégzik a síncserét, s elbontják azt, amit most nagyjából több millió forintért elvégeznek. Az egész akció pr-fogás, csak azért csinálják, hogy még a választások előtt szolgálatba állhassanak az új villamosok.

Dr. Simon Gábor azt tette szóvá, hogy dr. Kriza Ákos polgármester és csapata a mai napig nem válaszolt arra, kifizették-e a gyártóknak a villamosokat, s arra sem, hogy miért nem szállítanak utasokat még ezen a héten sem az új villamosok, noha ennek – korábbi ígéretük szerint – legkésőbb karácsonykor már meg kellett volna történnie. „Káosz és fejetlenség uralkodik itt is, a bal kéz nem tudja, mit csinál a jobb” – jellemezte a helyzetet a képviselő. Továbbra is várja, hogy a villamosok vételárának kifizetését igazoló dokumentumokat – mennyiben ezek léteznek – tegye közzé a városvezetés.

forrás:eszakonline.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…