2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

MSZP: egymillió új munkahely helyett 300 ezer betöltetlen állás

Az MSZP szerint a kormány ígéreteivel ellentétben nem kezdődött meg a 2010-ben 10 évre ígért egymillió új munkahely megteremtése, sőt jelenleg 300 ezer betöltetlen állás van Magyarországon. Gúr Nándor, az ellenzéki párt alelnöke szombati sajtótájékoztatóján tragédiának és lesújtónak nevezte, ami a foglalkoztatás területén az elmúlt két évben történt.

A szocialista politikus a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva ismertette: 2012. december és 2013. február között 3 millió 786 ezer foglalkoztatott volt az országban, ami kevesebb, mint a kormányváltás után mért első negyedév hasonló adata. A munkanélküliségi ráta pedig ugyanezen időszak alatt 10,9 százalékról 11,7 százalékra nőtt, miközben csökkent a foglalkoztatottság.
Gúr Nándor szerint hazugság a kormány állítása, hogy stagnál a foglalkoztatottság, hiszen 300-350 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint akár a pénzügyi világválság, akár a kormányváltás előtt.
Az MSZP-s képviselő kitért arra is, hogy a rezsicsökkentés sokkal jobban kedvez a gazdagabbaknak, ahelyett, hogy ott segítene, ahol a legnagyobb szükség van rá.
Gúr Nándor beszélt az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséről is, amelyet – mondta – a kormány még mindig nem fogadott el, pedig ezzel akár 20 százalékkal is csökkenthető lenne a legszegényebbek által legtöbbet vásárolt termékek ára.
Úgy fogalmazott, a kormány által művelt szolidaritást – az egykulcsos jövedelemadóval, amely ott ad, ahol egyébként is van; a rezsicsökkentéssel, amely szintén ott ad, ahol magas a fogyasztás, nem ott ahol, a legnagyobb a szükség – „el kellene felejteni”.
Gúr Nándor leszögezte: 2014-et követően, kormányra kerülése esetén az MSZP „egy igazságos világot” kíván megvalósítani.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek