2022. 08. 19. péntek

Huba
1 EUR 405 HUF
1 GBP 480 HUF

MSZP: aprópénzt szórnak a miskolciak elé!

Csupán 500 milliót ad az állam Miskolctapolcára. A DVTK-stadionra is sokkal kevesebb pénz jut, mint más nagyváros sportlétesítményeire.

A miskolci fideszes országgyűlési képviselők kapják végre össze magukat, s az aprópénzek feletti örömködés helyett lobbizzák ki a városnak az államtól azt a fejlesztési pénzt, amely a miskolciakat megilleti. A szocialisták ebben segítenek, sőt, még költségvetési módosító indítványokat is benyújtanak annak érdekében, hogy Miskolctapolca fejlesztésére a tervezett 500 millió forintnál nagyságrendekkel több jusson 2014-ben, a DVTK-stadion rekonstrukciójára pedig legalább annyi, amennyi más nagyvárosnak is jár.

Minderről két MSZP-s országgyűlési képviselő, dr. Simon Gábor (képünkön jobbra) és dr. Varga László beszélt szerdán Miskolcon annak kapcsán, hogy a jövő évi állami költségvetés tervezetében 500 millió forint szerepel Miskolctapolca fejlesztésére, 1,75 milliárd forint pedig a DVTK-stadion rekonstrukciójára. Tájékoztatójukon az is kiderült, hogy dr. Kriza Ákos polgármester az elmúlt heti közgyűlésen a fideszes többséggel utólagosan jóváhagyatta – ahogyan dr. Simon Gábor fogalmazott: suttyomban, sürgősségi előterjesztés formájában – a Rába Quelle Kft.-vel korábban megkötött szerződést. Ez alapján a város mintegy nettó 120 millió forintot fizet az említett cégnek a “miskolctapolcai strand- és élményfürdő fejlesztése során ellátandó” szaktanácsadásért.

Ez utóbbiról dr. Simon Gábor azt mondta, nem tudni, milyen tanácsokat ad, adott ez a cég Miskolcnak, ám az biztos, hogy sem maga a társaság, sem a tulajdonosi köre nem miskolci. Ezt a – szerinte feleslegesen elköltött – nettó 120 millió forintot simán hozzá lehet csapni ahhoz a szintén feleslegesen elköltött mintegy 100 millió forinthoz, amelyet Tapolca fejlesztési tervekre, tanulmányokra költött a fideszes városvezetés az elmúlt három évben. Ezeknek a tanulmányoknak, terveknek a jelentős része ráadásul az asztalfiókban, netán a kukában végezte. “Ha globálisan tekintünk a történetre, akkor Miskolc úgy kap az államtól a feladathoz képest nevetséges 500 millió forintot a városrész fejlesztésére, hogy előtte erre a célra egyetlen kapavágás megtétele nélkül már elköltött 220 milliót” – jelentette ki az országgyűlési képviselő.

Dr. Simon Gábor felelevenítette, hogy Miskolctapolca ügyében miket ígérgetett össze-vissza a Fidesz az elmúlt három és fél évben. Idézte például dr. Nagy Kálmánt, a városrész jelenlegi, Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjét, aki még képviselőjelöltként, 2009 novemberében az államtól 1 milliárd forintot követelve azt jelentette ki, ha nem indul meg a fejlesztés azonnal, akkor Miskolctapolcát két éven belül el fogják törölni a turisztikai térképről. 2011 novembere már régen elmúlt, azaz eltelt a dr. Nagy Kálmán által emlegetett két év, ám egymilliárd forintot azóta sem kapott a fideszes irányítású városvezetés a Fidesz irányította államtól.

Simon idézte dr. Kriza Ákos polgármestert is, aki 2010-ben egy, a Demokrata című újságnak adott interjújában arról beszélt, hogy “helyi lokálpatrióták saját pénzükön elkészítették az építészi terveket, amelyet most közösen megvalósítunk”. Arra a kérdésre, hogy “Győzött a szecessziós stílus?” dr. Kriza Ákos azt válaszolta: “Bizony ám! Az 1900-as évek elejének a harmóniáját idézi majd a strand. Építészeti szempontból az Osztrák-Magyar Monarchia stílusjegyeiből is merítettek a tervezők”. Nos, mondta dr. Simon Gábor, azóta a tervek is a süllyesztőbe kerültek, a szecessziós, monarchiabeli strandnak pedig nyilván se híre, se hamva.

Dr. Varga László elmondta: a 2010-es kampányban még 7 milliárd forintot ígért a Fidesz Miskolctapolca fejlesztésére, ebből később 5 milliárd lett, végül beadtak egy pályázatot, melyben 3,3 milliárddal számoltak. Ebből sem lett semmi, a fideszes kormányzat 0, azaz nulla forinttal támogatta a miskolci terveket, miközben akkor Nyíregyháza 2 milliárdot, Debrecen pedig 3 milliárdot nyert fürdőfejlesztésre. Most a költségvetés tervezetében 500 millió forintot szerepeltetnek Miskolctapolca fejlesztésére, ám ez nagyságrendekkel kevesebb, mint amit ígértek, ráadásul szinte semmire sem elég.

Varga szólt a DVTK-stadion rekonstrukciójáról is. Szomorúnak nevezte, hogy az ország egyik legnagyobb szurkolótáborának otthont adó DVTK-stadion felújítására jövőre csupán 1,75 milliárdot ad az állam, miközben Győrnek 4,9 milliárd, Szombathelynek 4,6 milliárd jut, nem is beszélve az idén építeni kezdett vadonatúj debreceni stadion több mint 10 milliárdjáról. Az, hogy az ígéretek szerint a másik 1,75 milliárd a 2015-ös költségvetésben szerepel, nem jelent nagy vigaszt: az egyrészt csak ígéret, másrészt ismerve az előterjesztett számokat, még a jövő évi költségvetés teljesítésével is nagy gondok lehetnek.

A szocialista képviselő emlékeztetett: míg az előző, szocialista városvezetés idején épült ki a stadionban a villanyvilágítás, a napos oldali lelátó, s újult meg a klubház, a tribün, addig a jelenlegi, fideszes városvezetés az elmúlt 3 évben semmivel sem járult hozzá a stadion fejlesztéséhez.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A második hazai pályán
A hétvégén a Gender Racing Team számára a több szempontból is második hazai pályának számító Slovakiaringen áll rajthoz az FIA CEZ Zone Trophy talán l…