2022. 06. 25. szombat

Vilmos
1 EUR 401 HUF
1 GBP 468 HUF

MSZF a koronavírusról és a magyar kormányról

A magyar kormány koronavírus-járvány alatt tanúsított magatartásáról ír a Magyar Szociális Fórum (MSZF), szerdán közzétett jelentésében.

Az MSZF elismerően szól a járvány megfékezésére tett óvintézkedésekről, és bírálja a mulasztásokat. „Tekintettel 500 honfitársunk elvesztésére, a megfertőződöttek 13,2 százalékának elhalálozására, nincs helye melldöngetésnek, annál nagyobb szükség volna olyan egészségügyi rendszerre, amilyent a kormány a rendkívüli felhatalmazás birtokában sem teremtett meg” – írják.

Az emberjogi tömörülés a következő kérdéseket tette fel:

–       Igaz-e, hogy az importált védő felszerelések egy része külföldre vándorolt, és eladták, miközben idehaza sok egészségügyi dolgozó nélkülözte?

–       Miért kellett felszabadítani a kórházi ágyak csaknem felét annak dacára is, hogy a vírusterjedés tendenciája nem indokolta?

–       Hány krónikus beteg halt bele abba, hogy a kórházból történt eltávolítása miatt nem részesült megfelelő szakorvosi ellátásban?

–       Hogyan fordulhatott elő, hogy a Peking-Budapest közti légihídon keresztül érkezett óriási árutömeg dacára elképesztően felverték a maszkok és egyéb védő felszerelések árát?

–       Miért nem rendeltek el hatósági árakat gyógyszerre, védő felszerelésre, élelmiszerre?

–      Miért hagyták sorsukra a munkájukat elvesztő leginkább nélkülöző rétegeket, anélkül, hogy állami segítséget kaptak volna?

–      Milyen alapon kötötte teljesítményhez a kormány az anyagi juttatást, midőn a kijárási korlátozás miatt nem lehetett teljesíteni?

–      Miért nem támogatták anyagilag a járvány veszélyének leginkább kitett nyugdíjas korosztályt, miközben az általa fogyasztott gyógyszerek és élelmiszerek árát 10-20 százalékkal felverték?

–      Miért sújtottak 50-100 ezer Forint pénzbírsággal olyan hajléktalanokat, akik – jobb híján – közterületen kényszerültek tartózkodni a kijárási korlátozás idején? Eltörlik-e büntetésüket?

–      Miért volt szüksége a kormánynak az erőfitogtatásra, nevezetesen rendkívüli felhatalmazásra az óvintézkedések meghozatalához?

–      Tekintettel a történtekre, pótolni fogja-e a kormány az egészségügyből kivont pénzt? Akar-e többet költeni az egészségügyre?

–      Hogyan kívánják helyreállítani az egészségügyi ellátást az ágyak kiürítése és kórházi osztályok megszüntetése után?

–      Mit kíván tenni a kormány a járvány lehetséges „második hullámának” megelőzése érdekében?

–      Miért közömbös a kormány azzal a társadalmi kezdeményezéssel szemben, amely arra irányul, hogy a munkavállalókat vessék alá szűrővizsgálatnak, mielőtt újra munkába állnának, a teszt költségét pedig a munkáltató állja?

–      Hogyan kíván változtatni a kormány azon a benyomáson, hogy előbbre valónak tartja a pénzt, mint az emberek egészségét?

A Magyar Szociális Fórum öntömjénezés helyett szerénységre inti a magyar politikai vezetést a teendők sokasága miatt. „Ne tessék eltúlozni az eredményt. Maradt tennivaló bőven! Ne tessék egyéni és pártpolitikai érdekeknek alárendelni a magyar társadalom egészségét, hanem az egyéni és pártpolitikai érdekeket tessék alárendelni az életnek, mint legfőbb értéknek, a magyar társadalom egészségének!” – írják.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Pedibusz Gödöllőn
Még nem sokan tudják mi is az a Pedibusz ill a Pedibusz program Gödöllőn. Ez a program arról szól, hogy a gyerekek egy jó szervezéssel , felnőtt kísér…

További cikkek

Pedibusz Gödöllőn
Még nem sokan tudják mi is az a Pedibusz ill a Pedibusz program Gödöllőn. Ez a program arról szól, hogy a gyerekek egy jó szervezéssel , felnőtt kísér…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum