2023. 06. 6. kedd

Norbert, Cintia
1 EUR 369 HUF
1 GBP 428 HUF

MSZF a családok védelméről szóló nemzeti konzultációról

Helyes törekvésnek tartja a gyermekvállalás ösztönzését a Magyar Szociális Fórum (MSZF), de önmagában elégtelennek arra, hogy hazánk népességcsökkenését népességnövekedéssé változtassa – áll az emberjogi szervezet hétfőn kiadott közleményében. Magyarország demográfiai trendje nem csak azért negatív, mert többen halnak meg, mint ahányan születnek, hanem azért is, mert – méreteinkhez képest – nagyon sok fiatal vándorolt külföldre, telepedett le, és alapított családot külhonban. Népességünk helyzetének alakulására hatást gyakorol a kormány menekültekkel szembeni türelmetlensége, az idegenekkel szembeni hangulatkeltés, melynek hazai következménye a növekvő antiszemitizmus és cigányellenesség. Ennek a politikának a hatására növekedett azoknak a száma, akik külföldre távozásukat fontolgatják, mert etnikai alapon is bizonytalannak érzik a jövőt.

Az MSZF ezzel kapcsolatban felhívja a figyelmet a közmédiában újabban elhangzó olyan beszélgetésekre, amelyeknek résztvevői nyíltan elvetik az egyenlőség elvét, a fehér ember felsőbbrendűségének adnak hangot, burkolt és kevésbé burkolt fajelméletet hirdetnek, a műsorvezető pedig eltűri emberellenes megnyilvánulásukat.

A családok védelméről szóló nemzeti konzultációról az a véleménye az MSZF-nek, hogy egyrészt evidenciák gyűjteménye, másrészt megkerüli a lényeget. Evidenciának számít, hogy a gyermekvállalást és a családokat támogatni kell, ám félrevezető és megtévesztő a tekintetben, hogy az elosztási viszonyok átfogó módosítása nélkül elérhető az áhított cél.

A családoknak nyújtott legnagyobb támogatást az jelentené, ha felszámolnák a szegénységet, nem vennék el a fedelet a családok feje fölül, emberhez méltó megélhetéshez juttatnák a mélyszegénységben élő egymillió, és a létminimum alatt élő három-három és fél millió embert, ám ennek éppen az ellenkezője tapasztalható – szögezik le. A tőke fokozott megadóztatása helyett a tőke javára történő intézkedéseknek, a társadalmi egyenlőtlenség csökkentése helyett, az egyenlőtlenség mélyülésének lehetünk tanúi.

Miért nem azt kérdezik a 10 pontos nemzeti konzultációs ív címzettjeitől, hogyan lehet emberhez méltóan megélni, iskolába járatni, korszerű ismeretekkel felvértezni, közösségi emberré formálni az érintett családoknak juttatott jövedelemből azt a gyermeket, akinek puszta származása elég ahhoz, hogy élete kilátástalanná váljon. Miért nem kérdezik az emberektől, hogy családtámogatásra vagy presztízsberuházásokra, köztük stadionok építésére kívánják-e fordítani a rendelkezésre álló összeget? Miért nem kérdezik azt, hogy egyetértenek-e a közpénzek jogszerűnek álcázott eltulajdonításával, a törvény kijátszásával?

Az MSZF összességében megtévesztőnek tartja a családok védelméről szóló nemzeti konzultációs kérdéseket, és egyetért azokkal, akik azért nem kívánnak válaszolni rájuk, mert tudják, hogy a valódi társadalmi változáshoz sokkal több szükséges annál, mint amit a kormány kérdésként feltesz.+++

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek