2022. 10. 7. péntek

Amália
1 EUR 423 HUF
1 GBP 483 HUF

Moszkva vendége volt az ENSZ főtitkára

António Guterres, az ENSZ főtitkára megköszönte Putyin elnöknek azt a támogatást, amelyet Oroszország a nemzetközi közösségnek nyújt a világszervezet révén a szolidaritás és az együttműködés erősítéséért – jelentette a Magyar Békekör szombaton, a világszervezet bécsi sajtóirodájának pénteken kiadott közleménye alapján.

Az orosz kormány meghívására május 12-14. között Moszkvában tett látogatásán Guterres és Putyin egyetértett abban, hogy a konfliktusokat politikai párbeszéddel, egymás iránt tanúsított tisztelettel és megértéssel kell rendezni. Mindketten hangsúlyozták a sokoldalú együttműködés erősítésének fontosságát. Putyinnal folytatott videó-tárgyalásán, továbbá Misusztin miniszterelnökkel és Lavrov külügyminiszterrel folytatott személyes megbeszélésén Guterres azt mondta, erősíteni akarja az ENSZ Oroszországhoz fűződő kapcsolatait a béke és a biztonság, a fenntartható fejlődés és az emberi jogok védelme terén.

Az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban állást foglaltak az erőszakos cselekmények befejezése, a civil lakosság biztonságának védelme mellett, a tartós béke zálogát pedig mindketten a két állami megoldásban, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának két államiságról szóló határozatainak végrehajtásában jelölték meg, az egyetemesen elismert nemzetközi jogi normák alapján.

A nemzetközi kapcsolatok intézetének hallgatóival történt találkozóján Guterres tudatta, hogy a világ számos országába még egyetlen adag koronavírus elleni vakcina sem jutott el. Az ENSZ ugyan igyekszik segíteni a szegény országokon a COVAX segélyprogram keretében, de csak azt tudja eljuttatni, amit kap. „A COVID-19 elleni oltást globális közjóként kell kezelni” – mondta, érezhető nehezteléssel a járvány leküzdését profitszempontnak alárendelő privát érdekek miatt.

A nemzetközi kapcsolatok intézete díszdoktorrá avatta António Guterrest, az ENSZ főtitkárát.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek