2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Mit titkolnak a várnál és a fűtőműnél?

Sem a diósgyőri vár, sem a Fűtőmű–Science Múzeum építkezését nem nézheti meg a közérdekű adatokra kíváncsi képviselő.

Törvény és önkormányzati rendelet ellenére sem biztosítja a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője, hogy egy, a miskolciak felhatalmazásából eljáró önkormányzati képviselő a helyszínen tájékozódjon mind a diósgyőri vár rekonstrukciós munkálatairól, mind a Fűtőmű–Science Múzeum építésének állásáról. Mindezt a tulajdonos önkormányzat vezetőjének tudta nélkül aligha tehetné meg. Ebből azonban az látszik, hogy dr. Kriza Ákos miskolci polgármester nem tiszteli a jogszabályokat, felettük állónak tartja magát.

Minderről dr. Tompa Sándor önkormányzati képviselő, az MSZP-frakció tagja beszélt csütörtökön Miskolcon.

Elmondta: a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) az elmúlt időszakban több olyan állásfoglalást is hozott, melyekből kiderül, hogy mind a miskolci polgármesteri hivatal, mind pedig az önkormányzat cégei törvénytelenül járnak el akkor, amikor közérdekű adatokat tartanak vissza, nem adják ki azokat az állampolgárok képviseletében eljáró képviselőknek, vagy maguknak az állampolgároknak.

Ennek ellenére továbbra is tart a titkolózás. A diósgyőri vár rekonstrukciója és a Science Múzeum építése ügyében Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője ugyan lehetővé tenné az iratbetekintést, ám azt már nem, hogy mindezt a projektek helyszínein tegye meg az érdeklődő képviselő. Arra hivatkozik, hogy azok építési területek, noha korábban ilyesmi nem volt akadály: 2012 tavaszán például a Fűtőmű–Science Múzeumban volt helyszíni szemle (amin dr. Tompa Sándor maga is részt vett), 2013 őszén pedig dr. Kriza Ákos polgármester járhatott a diósgyőri vár építkezési területén.

A bejárásokra dr. Tompa Sándor szerint azért lenne szükség, mert vannak dolgok, amelyekről csak a helyszínen lehet meggyőződni. Például, hogy mi minden történt (illetve gyanúja szerint nem történt) 2012 tavasza óta a volt egyetemi fűtőműben, ahol a Science Múzeumot építik. Arról ugyanis az illetékesek akkor azt állították, 60-70 százalékos készültségű. „Ha akkor annyi volt, ma már minimum 120 százalékos állapotban kellene lennie, ami nyilván nem lehetséges, s nem is lehet igaz. A gyanúnk az, hogy ott már egy éve nem folyik semmiféle építkezés. A vár ügyében meg főleg azt szeretnénk megtudni, igaz-e, hogy a várfal rekonstrukciója során jóval több téglát használnak fel, mint követ, ami miatt így az már nem felel meg a történelmi hűséggel kapcsolatos követelménynek, s azt is, hogy tényleg felléptek-e statikai problémák a beruházás során” – mondta a képviselő.

Emlékeztetett arra is, hogy a helyszíni szemlék megtiltásával nemcsak az információszabadságról szóló törvényt, de egy önkormányzati rendeletet is megsértenek az illetékesek. A közgyűlés szervezeti és működési szabályzata ugyanis egyebek mellett azt is kimondja, hogy a képviselők kötelesek részt venni a határozatok végrehajtásában, s a végrehajtás ellenőrzésében is.

„Mi az, amit titkolnak? Mi az, amit nem tudhatnak meg a miskolciak az adójukból és az uniós állampolgárok befizetéseiből finanszírozott beruházásokkal kapcsolatban?” – kérdezte.

eszakonline.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…