2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Mire költsünk stadionok helyett?

Kilométeres műtéti várólisták
Teljes egészében a kormány biztosítja a szombathelyi futballstadion építéséhez szükséges 9,6 milliárdot – jelentette be csütörtökön Hende Csaba. A közeljövőben stadionépítésre szánt összeg ezzel messze százmilliárd forint fölé emelkedik.

Ugyanaznap közölt körképet a műtéti várólistákról az ellenzékiséggel nehezen vádolható Heti Válasz. Eszerint soha annyit nem kellett várni egy-egy operációra, mint manapság. A lap szerint összesen 70 ezren várakoznak műtétre, a legtöbben, 27 ezren, szürkehályog-műtétre.

Számoljunk egy kicsit! Egy ilyen műtétet egy magánklinika mindkét szemen, a legbonyolultabb lencse beültetésével is elvégez 850 ezer forintért, 23 milliárd forint tehát fedezné az összes szürkehályog-műtétet. Tíz-tíz ezren várják csípő- illetve térdprotézis beültetését. Az előbbit nem egészen 13, az utóbbit valamivel több mint 12 milliárdból meg lehetne oldani, ezen a húszezer betegen tehát 25 milliárdból segíteni lehetne. A stadionokra szánt pénzből megmaradó 52 milliárdból a többi 23 ezer várólistásra fejenként kettő és egynegyed millió forint jutna – valószínű, hogy ez valamennyiük műtéti költségét fedezné.

A Demokratikus Koalíció megállapítja: a stadionokra szánt pénzből 70 ezer embert lehetne megszabadítani a rá váró 3-4 évnyi szenvedéstől. Ez valószínűleg több, mint ahányan egy-egy hétvégén a megépítésre szánt stadionokat összesen föl fogják keresni.

Nem inkább erre kéne költeni?

Szabó Zoltán
elnökségi tag (DK)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek