2022. 08. 16. kedd

Ábrahám
1 EUR 406 HUF
1 GBP 482 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • „Miért mentesül a fővárosi tömegközlekedés az akadálymentesítési kötelezettség alól?”

„Miért mentesül a fővárosi tömegközlekedés az akadálymentesítési kötelezettség alól?”

Egyszerre diszkriminatív és embertelen, fejlett európai országhoz méltatlan a hármas metró rekonstrukciójának tervezete. Ebből kifolyólag a Jobbik írásbeli kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy megtudjuk, miért képez kivételt a fővárosi tömegközlekedés a jogszabályokban lefektetett, akadálymentesítési kötelezettség alól.

A hiányos akadálymentesítést Tarlós István főpolgármester a forráshiány mellett azzal magyarázta, hogy a mozgáskorlátozott utasok száma „ezrelékben sem fejezhető ki”.
Az Egészségügyi Világszervezet adatai azonban azt mutatják, hogy az utazóközönség 10%-a valamely fogyatékossággal érintett.  A fővárosi vezető könnyelmű nyilatkozatából kitűnik, hogy a legforgalmasabb földalatti közlekedési vonal esetében nem csak a fogyatékossággal élőkre nincs tekintettel, de a kismamákra, a kisgyermekes családokra és az idős korosztályra sem gondolnak.
Mindezeket tetézve, a korábban tervezett húsz milliárdos akadálymentesítésre szánt összeget is megnyirbálták, így annak csupán fele áll majd rendelkezésre a tíz állomás mozgáskorlátozottak számára is önállóan megközelíthetővé tételére.

Felszólítjuk Tarlós Istvánt, Budapest polgármesterét, hogy kérjen elnézést az érintettektől, továbbá gyakoroljon nyomást a kormánypártra a naponta félmillió utast szállító metróvonal tisztességes finanszírozása érdekében.

Vágó Sebestyén, a Jobbik országgyűlési képviselője, a Parlament Népjóléti Bizottságának alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Irány a suli!
10 + 1 tipp iskolakezdéshez, iskolatáska választáshoz Szeptember, becsöngetés. Fontos dátum gyerekek és szülők életében. Sokan nem várják, mások vi…

További cikkek