2022. 08. 12. péntek

Klára
1 EUR 392 HUF
1 GBP 463 HUF

Mi a különbség egy tüntetés és az ároktői bűnözők között?

2013. április 23-án írásbeli kérdést intéztem Navracsics Tibor miniszter úrhoz „Kisétálhatnak a börtönből a sorozatgyilkosok?” címmel. A kérdésem arra az anomáliára irányult, hogyan történhet meg, hogy akár életfogytiglani börtönbüntetéssel is büntethető sorozatgyilkossággal vádolt elkövetők is kisétálhatnak az előzetes letartóztatásból, mert a bíróság a törvényben meghatározott határidő alatt nem tudott elsőfokú ítéletet hozni. Kérdésemben felhívtam a figyelmet arra is, hogy az elsődleges politikai felelőse az ilyen eseteknek a kormány, és nem a sok esetben elképesztően leterhelt bíróságok.
Navracsics miniszter úr válaszának első részében természetesen hosszasan ecsetelte azokat a kormányzati lépéseket, amelyekkel az eljárásokat meggyorsítani próbálták, de levele végén azért elismerte, hogy kérdésem valódi problémát feszegetett. Arról tájékoztatott, hogy megkeresést intézett az Országos Bírósági Hivatal elnökéhez. E megkeresésben a leggyakoribb okok felől érdeklődik, amelyek ahhoz vezetnek, hogy előzetes letartóztatásból szabadulhatnak súlyos bűncselekménnyel vádolt elkövetők. Bízom benne, hogy miniszter úr tájékoztat arról is, hogy az OBH elnöke milyen okokat jelöl majd meg válaszában.

Ugyanakkor miniszter úr levelében arra is kitér, hogy a végrehajtó hatalom az Alaptörvény és a demokratikus normák okán nem avatkozhat be egyedi ügyekben az igazságszolgáltatás működésébe. Tisztelettel kérem Navracsics miniszter urat, hogy ezt a jogilag abszolút helytálló véleményét a következő kormányülésen mondja el miniszterelnök úrnak is, főleg amikor egy újabb szabályosan bejelentett rendezvényt kíván majd betiltani!

Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek