2022. 08. 9. kedd

Emőd
1 EUR 394 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Megkérdeztük: Igaz lehet-e az a hír, hogy megszűnik a MISEK és a Megyei Kórház?- frissítve

Megkérdeztük: Igaz lehet-e az a hír, hogy megszűnik a MISEK és a Megyei Kórház?- frissítve

Hírportálunk „Megkérdeztük” rovatában olyan kérdésekre keresünk választ, amelyek itt-ott fölröppenek, eleinte csak urbánus legenda szinten, aztán komolyabban, – lásd miskolci börtönkórház – de mindenképpen foglalkoztatják a polgárokat.

Most a következő kérdést tettük föl:

“Információink szerint nagy változás várható megyénk egészségügyi struktúrájában. Hírek szerint mind a MISEK, mind a Megyei Kórház igazgatósága megszűnik, s egy irányító cég veszi át a helyüket, egy vezetéssel. Tehát itt nem az eddigi integrációs folyamatról van szó, hanem arról, hogy a párhuzamosságok megszüntetése eléri az igazgatási szintet is, és egy irányítással működik majd tovább a két kórház. Pontosabban itt a két kórház megszűnéséről, s egy új intézmény létrehozásáról van szó, amely 5000 dolgozót érinthet.

Ezt a vélemények szerint, komoly gazdasági megfontolások indokolják. Az időpontot is rebesgetik, amely szerint ez még most tavasszal megtörténhet. Igaz lehet-e ez a fölröppent hír, s van-e erről Önnek, bővebb, részletesebb információja?”

Válaszok:

A két főigazgató, Dr. Csiba Gábor és Dr. Tiba Sándor ebben a kérdésben nem nyilatkozott. Demeter Ervin kormánymegbízottól, Török Dezső BAZ megye elnökétől, Kriza Ákos Miskolc polgármesterétől, és Csöbör Katalin az országgyűlési képviselőtől azt a választ kaptuk, hogy az egészségügyi ellátó rendszerrel kapcsolatos kérdések nem tartoznak hatáskörükbe, ezzel a kérdéssel forduljunk az ÁEEK területi igazgatójához.

Megtettük.

A kérdést eljuttattuk dr. Farkasné dr. Jakó Ildikó az ÁEEK területi igazgatójához is, akitől továbbra is várjuk a választ, s ha megérkezik azonnal közöljük.

/ A következő hír bejelentéséig, a területi igazgató semmilyen választ nem adott kérdésünkre./

Felszállt a fehér füst!

Összevonják a miskolci kórházakat

Miskolc, 2017. február 28., kedd (MTI) – Miskolcon is úgynevezett szuperkórházat hoz létre az egészségügyi kormányzat, összevonják a városi és a megyei intézményt április elsejétől – közölte az egészségügyért felelős államtitkár kedden Miskolcon.

Ónodi-Szűcs Zoltán úgy fogalmazott: az országban már tizenhét kórház integrációja történt meg, elsődlegesen azért, hogy a betegellátás még biztonságosabbá váljék.
Az összevont intézményt ideiglenesen a városi kórház vezetője, Tiba Sándor irányítja majd. A megyei kórház eddigi vezetőjének, Csiba Gábornak az emberi erőforrások minisztere országos jelentőségű feladatot szán – mondta az államtitkár, aki arra is kitért, hogy április elsejétől alapvetően nem változik senkinek a munkája.
Az államtitkár azt is elmondta: az összevonás nem “fiskális” okok miatt történik, idén az összevont miskolci egészségügyi intézmény – amely 4500 dolgozót alkalmaz és 3600 ágyon látja el a betegeket – 35 milliárd forintból gazdálkodik.


A miskolci ellenzék bírálja a kórházösszevonást

Miskolc, 2017. február 28., kedd (MTI) – Bírálták miskolci ellenzéki pártok, hogy Miskolcon is úgynevezett szuperkórházat hoz létre az egészségügyi kormányzat, összevonják a városi és a megyei intézményt április elsejétől.

A kórházösszevonást Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár jelentette be kedden Miskolcon. Úgy fogalmazott: az országban már tizenhét kórház integrációja történt meg, elsődlegesen azért, hogy a betegellátás még biztonságosabbá váljék.
Az MSZP miskolci szervezete az MTI-hez eljuttatott közleményében azt a kérdést tette fel: “Azzal, hogy létrehoznak egy vízfejet, önmagában miért válna biztonságosabbá a betegellátás Miskolcon?”
Szerintük a betegellátás akkor válhat biztonságosabbá, a várólisták akkor csökkenhetnek vagy szűnhetnek meg, ha jóval több pénzt fordítanak az egészségügyre, az orvosi eszközpark fejlesztésére, de leginkább az egészségügyi dolgozók bérének emelésére. A legnagyobb gond ugyanis az orvos- és ápolóhiány, ami az alacsony bérek miatti elvándorlás következménye – írták.
Jakab Péter, a Jobbik miskolci frakcióvezetője leszögezte, nem értenek egyet az összevonással, mert ez szerintük “nem a szakmaiságról szól, pusztán az egészségügyet bekebelező fideszes kisgömböcök, földesurak hatalmi harcáról, amiből a betegek fognak vesztesként kikerülni”.
Az integráció a városi kórház leépítésének újabb lépcsője, amire nemet kell mondani – tette hozzá.
A DK szerint a miskolci kórházösszevonással tovább romlik az egészségügyi ellátás színvonala, nem szűnnek meg az egészségügy krónikus problémái, a várólisták nem rövidülnek.
Nagy-Korsa Judit, a párt önkormányzati képviselője az MTI-nek azt mondta: az “intézkedéssel az agyonhajszolt, alacsony fizetésért dolgozó egészségügyiek között olyan feszültségek alakulnak ki, amelyeknek ők és a betegeik csak kárát látják. Félő, hogy emiatt többen elhagyják az intézményt és külföldön vállalnak munkát”.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Az oktatási rendszer az összeomlás szélére került. Nem várhatunk tovább, nyílt levelet küldünk a döntéshozóknak, követelve, hogy rendezzék az oktatásb…
A PONTközPONT székhelye a Weidlich udvarban terveink szerint megszépül. Ebben kérünk segítséget! A felújítás az épület különleges jellege miatt nagyo…

További cikkek