2022. 08. 18. csütörtök

Ilona
1 EUR 404 HUF
1 GBP 480 HUF

Magyar Békekör: az oroszellenesség ellentétes a magyar nemzeti érdekkel

A Magyar Békekör ellentétesnek tartja az orosz-ellenességet a magyar nemzeti érdekekkel, és elítéli az oroszellenesség mesterséges szítását mind Magyarországon, mind másutt a világon – áll a Békekör vasárnap kiadott állásfoglalásában.
Hazánkban az elmúlt hetekben több olyan személy, csoport és szervezet aktivizálódott, amely a „ruszkik haza”, „Orbán Putyin lakája” és „nem akarunk orosz gyarmat lenni” hamis jelszóval arra buzdít, hogy Magyarország forduljon szembe Oroszországgal, és építse le kölcsönösen előnyös kapcsolatait vele. Ezek a csoportok, köztük a parlamentben képviselt ellenzéki pártok, szembeállítják „Európát” Oroszországgal, és azt hirdetik, hogy Magyarország a Nyugathoz tartozik, ezért nem ápolhat jó viszonyt Oroszországgal. A Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltje február 18-i bemutatkozó beszédében azt mondta, hogy aki a szabadság híve, nem működhet együtt Putyinnal. Mondta ezt akkor, amikor Oroszország a szír nép szabadságáért, és a világ népeinek nyugalmáért küzd a terroristák ellen. Oroszellenes gyűlöletkeltés jelei is tapasztalhatók. Becsmérlő jelzőkkel illetik Moszkvát, Putyin orosz elnököt, és azokat a magyar politikusokat, akik a reálpolitika jegyében kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszenek Oroszországgal gazdasági, kulturális és politikai téren.

A Magyar Békekör szerint a mesterséges hisztériakeltéshez és az idegengyűlölethez semmiféle magyar érdek nem fűződik. Sokkal inkább olyan ismert idegen érdekek fűződnek hozzá, amelyek hazánkat kizárólag a nyugati érdekszférához kívánják láncolni, figyelmen kívül hagyva földrajzi fekvését, és újkori történelmünkben kialakult sokrétű kapcsolatait a Kelettel. A Békekör elítéli a kapcsolat-romboló szándékot. Emlékeztet a „tovariscsi konyec”-politika súlyos gazdasági következményeire Magyarországra nézve, továbbá az érvényben lévő oroszellenes szankciók bumeráng-hatására.

Magyarország abban érdekelt, hogy békés, jó viszonyban éljen Kelettel és Nyugattal egyaránt, és kapcsolatépítő, pozitív magatartásával elősegítse a két civilizáció kézfogását, békés együttműködését a magyar nép és az emberiség javára – áll a Magyar Békekör nyilatkozatában.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek