2021. 10. 23. szombat

Gyöngyi
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

Lezárul az “utcáról haza” program

Rövidesen véget ér Kazincbarcikán az a hajléktalanokat segítő projekt, mely tavaly júniusban kezdődött és tizenöt főnek nyújt új esélyt a „normális” boldogulásra, életre.

A projekt Kedvezményezettje Kazincbarcika Város Önkormányzata, szakmai megvalósítója pedig a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ. Az Európai Szociális Alap finanszírozásával megvalósuló program két legfontosabb célja az abban résztvevő emberek számára a lakhatás és a megélhetés megteremtése.
Újratervezés – ez a jelmondata a rövidesen záruló projektnek, mely a szakemberek szerint az eddigiek közül a legsikeresebb olyan program, mely a társadalom perifériáján élő embereket karolja fel.
Ahogy a július 23-ai zárórendezvényen elhangzott: ez egy olyan felkészítő folyamat, mely minőségi és mennyiségi változást hoz az ügyfelek életében; lehetőséget ad az újrakezdésre, a megfelelő mentális felkészítésre, az egyéni és közös célok megtalálására és a társadalomba történő beilleszkedésre.
Maga az „Utcáról haza” címet viselő projekt tavaly júniustól tart, de az előkészítés, a toborzás, az interjúzások, az adományok gyűjtése, a lakhatási, oktatási és foglalkoztatási lehetőségek feltérképezése már 2013-ban megkezdődött.
Az elmúlt egy évben aztán megvalósult mindaz, amit a szakemberek hosszú éveken át terveztek: 15 ügyfél számára új lehetőség nyílt arra, hogy mind szociálisan, mind mentálisan felzárkózzanak és a sorsukat a saját kezükbe vegyék.
A kiválasztást követően valamennyi résztvevő egyéni fejlesztési terv alapján kezdte el élni mindennapjait.    A legfontosabb a lakhatás megteremtése volt, majd ezzel együtt annak biztosítása, hogy az albérlet és a biztonságos, normális életvitel fedezete meg legyen. Ennek jegyében a résztvevőknek mielőbb munkát kellett találniuk, ehhez OKJ-s képzés megszervezésével, személyiségfejlesztő tréningeken, szociális és egyéb közösségi jellegű foglalkozásokon, rendezvényeken való részvétellel segített a központ.
István Zsolt, a KSzSzK vezetője a zárórendezvényen kiemelte, hogy mennyire sikeres volt a projekt, milyen együttműködőek voltak a kiválasztott ügyfelek és a szakmai partnerek, s hogy milyen előrelépés ez azoknak, akik bizony korábban krízishelyzetben voltak.
A hátralévő egy hónapban még több fontos eseményre kerül sor a projekt keretében: rövidesen záróvizsgáznak az oktatásban résztvevő ügyfelek, melyre nagy izgalommal és szorgalmasan készülnek. Aztán augusztusban még kulturális programok is lesznek, így többek között a debreceni Virágkarneválra is ellátogat majd a csoport.
Az „Utcáról haza” elnevezésű projekt augusztus 30-án zárul, melyet követően 6 hónapig még utánkövetéssel segíti az ügyfeleket a szakmai lebonyolító, Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ lelkiismeretes projekt-csapata.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum