2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Legyen világos: meglopják a nyugdíjasokat

A nyugdíjasok háborognak. Nem akarnak beletörődni a jövőre beígért, inflációkövető nyugdíjemelésbe. A 0,9 százalék, ha úgy tetszik kilenc ezrelék, valóban kiábrándító.
Vajon igaza van-e a nyugdíjasoknak?

Szerintem igen. Mert persze igaz, hogy a ma hatályos törvény szerint csak az inflációval kell korrigálni a nyugdíjakat, de ezzel két baj is van.
Először is, ez így nem jó szabályozás. (Ugye ezt a törvényt a Fidesz hozta.) Ha növekszik a gazdaság, ha növekednek a jövedelmek, akkor miért nem kapnak abból legalább egy keveset a nyugdíjasok is? Ez akkor is jogos követelés, ha a Fidesz iszonyatos nyugdíjpolitikája miatt 10-15 év múlva tényleg bajban lesz a nyugdíjkassza.

Másodszor meg még saját törvényét sem tartja be a kormány. Az MNB márciusi hivatalos inflációs előrejelzése szerint jövőre 2,4 százalékkal fog romlani a forint. Akkor mire fel a 0,9 százalék? Legyen világos: meglopják a nyugdíjasokat. És még ha év végén korrigálnak is, egy évig kamatmentesen fogják használni a pénzüket.

És még egy megjegyzés: az infláció alultervezése Orbán első kormányának kedvelt eszköze volt. Mert az csökkenti a kiadásokat a tervben és növeli a bevételeket valóságban. A kettő közötti pár száz milliárd pedig szabadon elkölthető a kormány kénye-kedve szerint. Ne kételkedjünk! Magukra költik, a szó hétköznapi értelmében lopni fognak.

Gyurcsány Ferenc
Elnök
DK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…