2022. 05. 26. csütörtök

Evelin, Fülöp
1 EUR 388 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Ledőlt a jogállam maradéka is – kidobták az MTV székházból az ellenzéki képviselőket

Ledőlt a jogállam maradéka is – kidobták az MTV székházból az ellenzéki képviselőket

Hétfő reggel, a Magyar Televízió és Rádió budapesti székházából a biztonsági őrök fizikai erőszakkal távolították el Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselőket.

Vasárnap este kilenc ellenzéki országgyűlési képviselő több ezres tömeg kíséretében a budapesti Alkotmány utcából a Kunigunda utcában lévő tévé és rádió székházhoz vonult, hogy beolvassa az ellenzék öt pontból álló petícióját. Bár a hajnalig demonstráló tömeg kitartott, az időközben 13-ra gyarapodott ellenzéki képviselő csoport nem tudta elérni, hogy közleményüket beolvashassák. A 13 képviselő hiába maradt bent reggelig, a biztonsági személyzeten kívül senkivel nem tudtak kapcsolatot teremteni. A biztonsági szolgálat vezetője mindent megtett azért, hogy a képviselők még véletlenül se tudjanak érdemben szerkesztővel, döntéshozásra jogosult vezetővel beszélni.

Szél Bernadett az éjszaka folyamán a telefonjáról facebook közvetítést adott a bent történő eseményekről, amiből azt lehetett látni, hogy szó szerint mindenhol falakba ütköztek a képviselők. A közvetítéseket több tízezer ember követte, még az éjszakai órákban is. Sajnálatos módon, reggel, amikor Hadházy Ákos fel akart mászni egy lépcsőn, hogy bejusson egy élő közvetítésbe, a biztonsági emberek leteperték és kilökdösték az épületből. Ezt akarta megakadályozni Szél Bernadett, saját testével védte képviselőtársát, és abban bízott, hogy mint országgyűlési képviselő és mint nő, nem merik megkockáztatni vele szemben a testi kényszert. Tévedett – a közpénzből működő köztelevízió biztonsági emberei őt is kilökdösték a székház ajtaján.

A két képviselő hiába kért intézkedést a kiérkező rendőröktől, azokat sem engedték be a biztonsági őrök – így a rendőrök, mintha más választásuk nem is lett volna, elvonultak.

Mint mond a jog és az etika!

Politikailag úgy lehetne összefoglalni a fenti eseményeket, hogy a legsötétebb diktatúrákra emlékeztet, a demokrácia fekete napja. Bár még nem lehet tudni a folytatást, mindenféleképpen fordulópont ami most a televízió és a rádió székházánál történt, mert a 13 képviselő több, mint 2,5 millió embert képvisel, és a közpénzből működő közintézmény nem teheti meg, hogy a mindenre kapható biztonsági embereivel szó szerint kidobasson mentelmi joggal bíró országgyűlési képviselőket. Most már a hatalom arra sem volt képes,hogy a legkisebb látszatra ügyeljen.

A törvény azért ad az országgyűlési képviselőknek mentelmi jogot, hogy azzal éljenek. Éljenek, amikor az általuk képviselt több milliónyi ember érdekében fel kívánnak lépni. Ezt a jogosultságukat, semmi, de semmi nem írhatja felül, pláne nem egy épület belső szabályzata. A közintézmények közpénzből működnek, ahogy az MTVA is. Az országgyűlési képviselő minden közintézménybe jogosult belépni, ott tartózkodni és a munkáját nem lehet akadályozni. Most utóbbi egyértelműen megtörtént, ezért is volt szabad felvenni – tiltakozásuk ellenére – a biztonsági személyeket, akik megakadályozták, hogy a benn tartózkodó ellenzéki képviselők elvégezhessék a munkájukat. Jelen esetben az volt a munkájuk, a választók felé vállalt küldetésük, hogy beolvassák az ellenzék 5 pontos petícióját. Ebben még a rendőrségnek sem lett volna megakadályozni őket, pláne nem a biztonsági embereknek.

Ma este a budapesti III. kerületben, az MTVA székháza elé újabb tüntetést terveznek, „Kitesznek az ajtón, visszamászunk az ablakon” címmel.

https://www.facebook.com/events/780535112278738/

Alább a képviselői jogállás törvény ide vonatkozó részét olvashatják!

A képviselőre irányadó egyéb szabályok:

9. § (1) Az állami szervek kötelesek az országgyűlési képviselőket megbízatásuk ellátásában támogatni, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni.

(2) A képviselői igazolvány az államigazgatás valamennyi szervéhez, továbbá a közintézetekhez és közintézményekhez belépésre jogosít. A képviselő – a hatáskörrel rendelkező miniszter által szabályozott módon – jogosult a fegyveres erők, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a rendőrség és a rendészeti szervek működésére szolgáló területre is belépni.

Kertész Z István

Fotó:Szél Bernadett Facebook oldala

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum