2023. 01. 27. péntek

Angelika
1 EUR 387 HUF
1 GBP 440 HUF

Lebutított Influenza elleni védőoltás a népnek és hatékony az elitnek?

Felkészületlensége miatt a kormány nem tud eleget tenni saját céljának, hogy mindenki oltassa be magát influenza ellen. Az oltóanyag elfogyott, és pénzért sem kapható. Közben az Operatív Törzs készleteket halmozott fel egy hatékonyabb oltóanyagból, melyhez csak egy külön kör juthat hozzá – értesült a Magyar Szociális Fórum csütörtökön egészségügyi források egybehangzó állítására hivatkozva.

A 3Fluart elnevezésű magyar készítményből 1,3 millió adagot terítettek a háziorvosi rendelőknek, de a készlet egy hét alatt kimerült, és mára már azzal hárítják el az oltásra jelentkező pácienseket, hogy várjanak, nem tudni, meddig.

Miközben a lakosságnak szánt háromkomponensű 3Fluartból egyelőre nem jut mindenkinek, az Operatív Törzs „rátette a kezét” egy ennél jóval hatékonyabb influenza elleni védőoltásra, a négykomponensű Vaxigrip Tetra nevű import oltóanyagra.     Úgy tudják, hogy a Sanofi Pasteur gyártotta Vaxigrippel 6-33 hónap közötti gyerekeket és súlyos immunbetegeket oltanának be, de a felhalmozott mennyiségre való tekintettel, nem tartják kizártnak, hogy egy privilegizált réteg is részesülhetne belőle.

Ha az egészségügyi források jelzése valósnak bizonyul, Magyarországon két kör alakulna ki: a lakosságnak nyújtott, és máris hiánycikknek számító „lebutított” 3Fluarttal beoltott kör, és egy hatékonyabb védőoltásban részesülő elit kör – jegyezte meg a Szociális Fórum egészségügyi forrásainak vélekedése alapján.

A Vaxigrip előnye a 3Fluartal szemben, hogy alig van mellékhatása, nem tartalmaz higanyt, és három influenza vírus helyett négy ellen véd.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek