2023. 12. 7. csütörtök

Ambrus
1 EUR 381 HUF
1 GBP 445 HUF

Leáldozott a Nap a londoni tőzsde aranykora fölött – Brit vélemény

Véget ért a brit tőzsde aranykora, London többé nem Európa pénzügyi fővárosa – mondta Howard Davies, a NatWest Bank és a brit pénzügyi szolgáltatások hatóságának elnöke kedden.

A londoni fontos és hasznot hajtó pénzügyi tőzsde marad ugyan, de a Brexit után többé már nem számít az európai pénzügyi értékcsere szívének. Az euró részvényekkel és a swapokkal való kereskedés Londonból a kontinensre tevődött át, s csak idő kérdése, hogy kiderüljön, hová – adta értésre.

A brit kivonulás az Európai Uniónak sem vált az előnyére – jegyezte meg a Magyar Békekör tudósítója. Az euró övezethez tartozó 19 EU ország gazdasági teljesítménye 0,6 százalékkal esett vissza 2021. első negyedévében. Tavaly március óta 1,8 százalékos a visszaesés. Az euró zóna tagállamai közül csak Franciaországban nőtt a termelés 2021. első három hónapjában, 0,4 százalékkal.

Az Eurostat jelentése szerint az első negyedévben 0,3 százalékkal, egy év alatt pedig 2,1 százalékkal nőtt a munkanélküliség az euró övezetben.

2020. márciusa óta lényegesen visszaesett az övezet kereskedelmi többlete az övezethez nem tartozó országokkal szemben: a tavaly márciusi 29,9 milliárd euróról 15,8 milliárdra csökkent, nem végleges adatok szerint. Míg a kivitel 0,3 százalékkal csökkent, az import 5,6 százalékkal nőtt.

Ez azt jelenti, hogy az Európai Unió összességében teret veszít a világ más nagy gazdasági hatalmaihoz képest – jegyezte meg a Békekör tudósítója.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek