2022. 05. 23. hétfő

Dezső
1 EUR 383 HUF
1 GBP 451 HUF

Kövér László levele Szél Bernadettnek

Kövér László megküldte dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kérdésre a választ, miszerint az MTVA székházában nem sértették meg a biztonsági őrök az ellenzéki képviselők mentelmi jogát.


Dr. Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő  azt kérte Kövér Lászlótól, az országgyűlés elnökétől, hogy vizsgáltassa meg, hogyan sérülhetett meg több ellenzéki képviselő mentelmi joga a Magyar Televízió és Rádió Alapítvány (MTVA) székházában.

Mint közismert, biztonsági emberek dulakodtak ellenzéki országgyűlési képviselőkkel az MTVA székházban még tavaly decemberben. A képviselők az ellenzék öt pontjának beolvasását akarták elérni, egyáltalán nem erőszakos módon, hiszen erre nekik a választok által adott és a törvény által biztosított joguk van. Erre Kövér László házelnök, olyan választ adott az egyik érintett képviselő, Szél Bernadett írásbeli kérdésére, ami egyszerre több dolgot is felvet, de mindenek előtt a félremagyarázás mesterfoka olvasható ki belőle.


Jogi szakértőnk véleménye szerint:

„Ez „csodálatos” indoklás. Ha valakinek a személyes szabadságát az állam az erre a célra létrehozott bűnüldöző vagy erőszakszervezete sem csorbíthatja csak az Országgyűlés mentelmi jogról vonatkozó döntése alapján, akkor az erőszak-monopóliumban jóval alacsonyabb jogkörrel bíró szerv, szervezet, például egy közintézményben dolgozó biztonsági őrök miként tehetnék? Amit küldtek, gyönyörű érvelés, de teljes képtelenség. Teljesen félreértelmezik a képviselői sérthetetlenség alkotmányos fogalmát és annak tartalmát.

A képviselői sérthetetlenség a büntetőeljárás, kényszer tekintetében úgy értelmezendő, hogy még ők sem (tehát a rendőrök, az ügyészek) sem gyakorolhatják szabadon a képviselővel szemben azt, amit egyébként minden más és másvalakik esetében a törvény enged, vagy egyenesen kötelezettségként fogalmaz meg a bűnüldöző szervekkel kapcsolatban. Ez a mentelmi jog lényege. Ha ez nem így lenne, akkor a demokratikus berendezkedés kerülne veszélybe, hiszen nem kellene a kellemetlenkedő képviselővel kapcsolatban mentelmi jogi eljárás, mentelmi jog felfüggesztése, egy egyszerű biztonsági őr, fegyveres biztonsági őr is felléphetne vele szemben. Én is valószínűsítem, ahogy a levél is utalt rá, hogy titkosrendőrök és/vagy belbiztonsági emberek is vannak a látszólag biztonsági őrök között.” – írja az esettel kapcsolatban jogi szakértőnk.

Mindenesetre Kövér László válasza és a Legfőbb Ügyészségnek az esettel kapcsolatos értelmezése összecseng. Azonban időközben az MTVA belső kamera felvételeit is megismerhette a közvélemény. Ezek is mellékelve lettek az érintett képviselők beadványában, amelyben azt kérték a Legfőbb Ügyészségtől, hogy a bizonylatok alapján állapítsa meg a mentelmi joguk megsértését MTVA székházában. A biztonsági erők által elkövetett durva fellépésre tett bejelentést azonban elutasította az ügyben eljáró Szmodits Zoltán, Legfőbb Ügyészségi ügyész, viszont az MTVA vezetőségének a képviselők „elkövetett cselekményeire” tett feljelentését befogadták és a nyomozás megindításáról döntöttek.

Elnézve az MTVA belső kamerafelvételeit, kockáról – kockára átböngészve, egyértelmű, hogy a biztonsági szolgálat szorította ki Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőket. Előbb az összekapaszkodó biztonságiak egyik sorfala nekilökte Hadházyt a másik sorfalnak, majd leteperték a földre. Ezt követően Szél Bernadett, abban a reményben, hogy egy nővel csak nem mernek így bánni, megpróbálta saját maga védelembe venni képviselőtársát. Ezt azonban a biztonságiak igen agresszíven megakadályozták és az épület kapuján előbb a képviselő asszonyt dobták ki, majd rögtön utána a képviselő urat is. Ez a képsor bejárta az egész világot, és innentől kezdve lehet azt mondani, hogy nyílt diktatúra van Magyarországon. Valószínűleg későbbi történelemkönyvekben bene lesz ez az eseménysor, amely egyértelművé tette, hogy a hatalom már nem csak morális, hanem alkotmányos szabályokat is kénye-kedve szerint felrúg. A képviselőkkel szemben törvénytelenül alkalmazott fizikai erőszak elfogadhatatlan, arra nincs semmilyen jogszerű magyarázat. Ezért ilyen a Kövér válaszlevél is, mert törvényesen ilyet nem is lehetett volna megtenni.

Kertész Z István/képek: Szél Bernadett fb. oldala.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Éjfélkor jár le a határidő
Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet. Ma a NAV összes központi ügyfélszolgálata 18 óráig, valamint a telefonos N…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum