2023. 03. 20. hétfő

Klaudia,
1 EUR 396 HUF
1 GBP 453 HUF

Kiút a hajléktalanságból – bérlakásba költözhet tíz rászoruló

A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete támogatásával tíz hajléktalan ember kezdhet munkára épülő, önfenntartó és önellátó életet,amelyre az elmúlt két évben a humanitárius szervezet szociális munkásai készítették fel őket.

A program indulásakor, 2018-ban, a Hajléktalanokat Gondozó Központ óvó figyelme mellett,szakmai és anyagi támogatásával albérletekben kezdhettek új, önálló életet a mintaprogramban részt vevő hajléktalanok. Az elmúlt 24 hónapban szakmát szerezhettek, megtanulták jövedelmüket beosztani, takarékoskodni. Mindez a társadalmi beilleszkedésüket szolgálta. A felkészítő időszak megvalósítására a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete
53 millió forintot fordított, amelyet a Széchenyi 2020 program pályázatán nyert el a magyar állam és az Európai Unió közös finanszírozásában.
A program most új mérföldkőhöz érkezett: a tíz rászoruló a napokban beköltözik azokba az önkormányzati lakásokba, amelyeket a Magyar Vöröskereszt kért és bérel Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatától. A humanitárius szervezet egyedülálló kezdeményezését Varga Andrea Klára alpolgármester karolta fel, és segítette a Miskolc Holding Zrt. tulajdonában lévő lakások kiutalását öt évre.
„Az intézményi megoldások nem feltétlenül tudnak tartós kiutat biztosítani a hajléktalanságból. Ha ezek a szállóról korábban már kiemelt és önállósodásukban támogatott kliensek a minta-program végén visszakerültek volna a Gondozóközpontba – mert nem találunk a lakhatásukra megoldást –, az nagy valószínűséggel visszavetette volna őket a kezdeti állapotba. Így azonban tudjuk, hogy a mi segítségünkkel és a társadalom támogató hozzáállásával hatalmas esélyt kapnak, amit nem akarnak majd elveszíteni.” – mondta Duberné Dunaveczki Éva, a miskolci Hajléktalanokat Gondozó Központ intézményvezetője.

Az öt 55 négyzetméteres lakást a Magyar Vöröskereszt miskolci Hajléktalanokat Gondozó Központjának diplomás szociális munkásai újították fel. Azok, akik a szakmai támogató hátteret is adták az önálló életre való felkészüléshez. Az elmúlt egy hónapban ezek a vöröskeresztes szociális munkások nyílászárót és szanitereket cseréltek, burkoltak és festettek; végül pedig a költöztetésben, a bútorozásban is segítenek a klienseiknek. A felújítási munkák költségét, mint-
egy 12 millió forintot, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete önerőből finanszírozta. „Ezt vállalnunk kellett, hiszen csak így van értelme az elmúlt két év felkészítő munkájának. Most jön majd a fokozatos távolodás időszaka, amikor kollégáink bár jelen vannak és kísérik a klienseket az önálló élet útján, mégis nagyobb távolságból, mint eddig. A gondozattak felé pedig megvan a bizalmunk, mert tudjuk, hogy kemény munkát végeztek az elmúlt két évben azért, hogy a társadalom újra el- és befogadja őket.” – mondta Grubert Roland megyei igazgató az ún. Elsőként lakhatás programról.

A programba bevont hajléktalanok, akik korábban a Hajléktalanokat Gondozó Központ szolgáltatásait vették igénybe, most tartós és biztonságot nyújtó, önálló háztartást vezetnek majd.

Ennek feltétele a munkavállalás. Jövedelmükből maguk fizetik a lakások rezsijét, takarékoskodniuk kell, és be kell tartaniuk az együttélés szabályait.

A Magyar Vöröskereszt öt év múlva zárja véglegesen ezt a mintaprogramját.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek