2021. 10. 23. szombat

Gyöngyi
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

Kiskertek: a MIK a régi bérlőkkel szerződjön!

Sokaknak lejárt a szerződésük, ám a hibás földtörvény miatt azt nem hosszabbíthatták meg. Most már tehetnék, de oda az opciójuk.

A szocialisták többszöri figyelemfelhívó akciói, törvénymódosító javaslatai hatására végre sikerült elérni, hogy módosítsák a földtörvényt, s az államtól, önkormányzatoktól ismét bérelhessenek földet azok, akik ezt korábban, a tiltó szabályozás életbe lépése előtt megtehették. Gond viszont, hogy a korábban lejárt szerződések miatt új szerződéseket kell kötni, s korántsem biztos, hogy az kapja meg a kiskertet, aki azt akár 20-30 éven keresztül bérelte. Ezért az MSZP arra kéri a miskolci ingatlangazdálkodót, hogy – természetesen csak akkor, ha ezt igénylik – a korábbi bérlőkkel kössék meg az új szerződéseket.

Minderről dr. Varga László, Miskolc szocialista országgyűlési képviselője beszélt kedden.

Elmondta: az Országgyűlés által 2013-ban elfogadott új földtörvény szerint állami, önkormányzati tulajdonú földek használati jogát csak földműves és mezőgazdasági termelőszervezet szerezheti meg. Mindez azt jelentette, hogy mások mellett azok a miskolciak, akik az önkormányzattól béreltek kiskertet, zártkertet, elvesztették a jogosultságukat arra, hogy a jogszabály életbe lépése után meghosszabbíthassák lejárt szerződésüket. Ez történt Miskolcon is, sokan 2014. október 31-e után veszítették el földjük bérleti jogát, ahol addig saját maguknak termeltek zöldséget, gyümölcsöt.

Az MSZP már korábban felhívta a figyelmet a problémára: megoldásként dr. Bárándy Gergely és dr. Legény Zsolt országgyűlési képviselők július 2-án törvénymódosító javaslatot is benyújtottak. Ebben azt indítványozták, hogy az 1 hektárnál kisebb föld használati jogosultságát földművesnek nem minősülő természetes személyek is szerezhessék meg. A törvényjavaslatot azonban az Országgyűlés fideszes többségű mezőgazdasági bizottsága még csak tárgysorozatba sem vette.

Dr. Varga László november elején sajtótájékoztatón követelte a probléma megoldását, majd az Országgyűlésben napirend előtt tette azt szóvá. Akkor hangsúlyozta: nemcsak Miskolcon, az ország több városában, például Szombathelyen is gondok vannak, az ügy akár félmillió embert is érinthet. Ráadásul ezek a telkek, ha nem művelik őket, elvadulnak, s közbiztonsági szempontból is problémát jelenthetnek.

Felszólalására dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára válaszolt. Azt állította, májusban már volt válaszuk a probléma megoldására, de – szerinte – az unió földtörvényt érintő eljárása nem tette lehetővé, hogy a vitát megnyissák és rendezzék. Alighanem a földtörvény átfogó módosítására lesz szükség, akkor majd ezt a problémát is meg lehet oldani.

Végül csak nem várták meg a földtörvény átfogó módosítását, tavaly év végén a parlament úgy alakította át a jogszabályt, hogy most már ismét bérelhetnek földet azok is, akiket ebből egy ideig kizártak. Nagyjából azt valósították meg fél éves késéssel, amit az MSZP képviselői már júliusban javasoltak.

Csakhogy – mutatott rá Varga – az időhúzás miatt sokaknak lejárt a szerződése, s így már korántsem biztos, hogy a bérbe adható ingatlant éppen ők kapják majd meg. Ezért az MSZP arra kéri a miskolci ingatlangazdálkodót, hogy – természetesen csak akkor, ha ezt az érintettek igénylik – a korábbi bérlőkkel kössék meg az új szerződéseket. Ennek érdekében ő maga, országgyűlési képviselőként, hivatalosan is megkeresi majd a MIK vezérigazgatóját.

A szocialista képviselő szóvá tette: ez az egész hercehurca elkerülhető lett volna, ha a kérdést a Fidesz nem pártpolitikai alapon közelíti meg, s nem kaszálja el az emberek érdekében beadott javaslatokat csak azért, mert azt MSZP-s képviselők nyújtották be.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum