2021. 10. 23. szombat

Gyöngyi
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

Katonai temetőbe helyezné a szovjet emlékművet és Szanyi Tibort a Jobbik

Szanyi Tibor újabb ízléstelen megnyilvánulást tett, amikor április 4. alkalmából megkoszorúzta a hazánkat megszálló szovjetek önkényuralmi emlékművét a Parlament mellett. A Jobbik szerint a kommunista monstrumot el kell távolítani a Szabadság térről például egy katonai temetőbe, ahol az MSZP főproletárja is zavartalanul dicsőíthetné az önkényuralmi rendszert. Szégyen, hogy a magyar szabadságról elnevezett téren állhat egy önkényuralmi jelképeket is ábrázoló szobor, amely a Parlamentre is árnyékot vet. A társadalmi megítélést jelzi ugyanakkor, hogy a népharag miatt 2004 óta az emlékművet “pikáns módon kordonok közé kell zárni a magyar szabadságról elnevezett téren”.

2011-ben a Kossuth tér rekonstrukciójáról szóló országgyűlési vitában a határozati javaslathoz a Jobbik egy módosító javaslatot nyújtott be, amelyben Károlyi Mihály szobrának eltávolításán kívül – amely azóta megvalósult – követeltük a szovjet emlékmű áthelyezését is, az indítványt azonban a kormánypártok és az ellenzék is leszavazta. Pedig a Jobbik meggyőződése, hogy az orosz állam érdekei is azt kívánják, hogy a már sírok nélküli emlékművet áthelyezzék oda, ahol nem lesz kitéve támadásoknak.

A szovjet emlékmű változatlansága a rendszerváltás elmaradásának legfőbb szimbóluma, hiszen az úgynevezett rendszerváltás alapja éppen az volt, hogy kimondtuk: a ’45 óta szovjet felszabadítás néven emlegetett esemény valójában megszállás volt. Az önkényuralmi emlékművön a “DICSŐSÉG A FELSZABADÍTÓ SZOVJET HŐSÖKNEK” felirat provokálja a magyarokat annak a szovjet birodalmi hadseregnek a dicsőségére, mely elfoglalta, és fél évszázadig megszállva tartotta hazánkat, katonái tízezerszámra erőszakolták meg asszonyainkat, leányainkat, több százezer honfitársunkat elhurcolták málenkij robotra – akiknek nagy része a Szovjetunió lágereiben pusztult el embertelen körülmények között –, és amikor 1956-ban az általuk diktált, elviselhetetlen rendszer ellen népünk fellázadt, szabadságharcunkat is kegyetlen módon tiporták el.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum