2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Katasztrofális belvízhelyzet- azonnali beavatkozást követel a DK

Újabb hungarikumot produkál a kormány: a folyók alacsony vízállása mellett az évszázad belvize veszélyezteti a termelést és polgárok lakóingatlanait. A második Orbán-kormány 2010-ben első intézkedései között eltörölte a vízgazdálkodási társulatokhoz a termelők által fizetett hozzájárulást, azonban az így kiesett bevételt más forrásból azóta sem pótolta. A vízgazdálkodási társulatok ellehetetlenültek, amelyek nem szűntek meg, azokat a vízügyi igazgatóságok alá, azokat meg teljesen értelmetlenül és indokolhatatlanul a belügyminiszter alá rendelték.

A belügyminiszter pénz és eszközök helyett közmunkások százait irányította a vízügyi szervezethez. Pénz, gépek és szakképzett emberek, hozzáértés hiányában a szervezet nem képes arra, hogy a belvízvédelmi rendszereket folyamatosan karbantartsa, így a csatornarendszer a rendkívülinek nem mondható csapadékvíz levezetésére nem képes.

A Demokratikus Koalíció megdöbbenéssel látja, hogy a nem is olyan régen még méltán világhírű magyar vízgazdálkodási rendszer tehetetlenül szemléli , hogy a belvíz egyre nagyobb területeket önt el, és mostanra már nem csak sok százezer hektár mezőgazdasági területet, hanem lakóingatlanokat is veszélyeztet. Azonnali intézkedések nélkül az ország nagy részén nem lehet elvégezni a tavaszi vetést. A DK ősz óta többször figyelmeztetett a fenyegető katasztrófára, de annak elhárítása érdekében semmit sem tett a kormány. A Demokratikus Koalíció a helyzet azonnali megoldására szólítja föl a kormányt.

Nagy-Huszein Tibor
elnökségi tag
Demokratikus Koalíció

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek