2021. 10. 23. szombat

Gyöngyi
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

Jobbik:Színvallás az Európai Parlamentben

Az Európai Parlament 436 igen szavazattal, 241 ellenében, 32 tartózkodás mellett megszavazta a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerségről (TTIP) szóló jelentést. Formailag a jelentés a Bizottságnak szóló ajánlásokat fogalmaz meg a további tárgyalásokra vonatkozóan, a szavazás ugyanakkor egyértelmű színvallás volt, választás az európai polgárok érdekének képviselete és a globális vállalkozások támogatása között.
A júniusról elhalasztott vita ezen az ülésen is korlátozott volt. Martin Schulz elnök nem tette lehetővé az érdemi vitát, kérdések feltételét, így a TTIP támogatói zavartalanul terjeszthették a hamis illúziókat. Az eljárási szabályzat önkényes értelmezésével azt is megakadályozta, hogy a sokat támadott befektető–állam vitarendezési mechanizmust egyértelműen elutasító indítványokról szavazni lehessen. Az EU és az Egyesült Államok között tárgyalás alatt álló szabadkereskedelmi egyezmény Európa számára hátrányos, mivel a partnerek gazdaságilag nincsenek egy súlycsoportban. Valójában a multinacionális vállalatok jogainak kiszélesítéséről van szó. Ezek a cégek elmaradt haszon címén országokat perelhetnének be külön erre a célra létrehozott bíróságon.

A legnagyobb veszély a szigorú uniós élelmiszerbiztonsági előírások fellazítása, a génmódosított növényekből és hormonkezelt állatok húsából készült élelmiszerek európai forgalmazása. Félrevezető az állítás, mely szerint a TTIP legnagyobb nyertesei a kis- és közepes vállalkozások (kkv) lesznek. Az uniós kkv-k 87 százaléka belső piacra termel, nem ők jutnának ki az Egyesült Államok piacára, hanem a tőkeerős, agresszív marketinget folytató amerikai cégek vennék el az ő európai lehetőségeiket.

A Jobbik képviselői felszólalásukban és szavazatukkal is egyértelműen elutasították a tervezett megállapodást, javasolva a napirendről való végleges levételt. A Jobbikon kívül egyetlen magyar képviselő sem szólalt fel, a vitán meg sem jelentek. A dokumentum ellen szavazott még Jávor Benedek (Együtt–PM) és Meszerics Tamás (LMP). A Fidesz, a KDNP az MSZP és a DK képviselői a jelentésre adott igen szavazatukkal támogatták a szabadkereskedelmi megállapodás megkötését.

Balczó Zoltán, a Jobbik EP-képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum