2022. 08. 19. péntek

Huba
1 EUR 407 HUF
1 GBP 480 HUF

Jobbikos NEM a Juncker-bizottságra

Az Európai Parlament október 22-ei ülésén szavazott az Európai Bizottság új testületéről. A kérdésben erősen megosztott parlamentben, a 423 igen szavazat mellett 276 volt a nem támogató voksok száma. A Jobbik három képviselője nem szavazatával jelezte, hogy elutasítja az új összetételű Bizottságot.
Egy, a feladata ellátására alkalmas biztosi testület összeállítása lehetetlen feladat. A biztosok az Unió miniszterei, de nincs számukra 28 elkülöníthető feladat. A tagországok nem szakterületre jelölnek, s akiket megneveznek, azokból uniós biztos lesz. A kivétel ritkán, csak több szempontból is elfogadhatatlan politikus esetében fordul elő. A biztosok többségének semmiféle előzetes ismerete nincs a számukra kijelölt portfólióra vonatkozóan. A szakmai felkészültség egyébként sem szerepel az alapszerződésben megfogalmazott elvárások között. A biztossal szembeni mindenkori követelmény az ideológiai megbízhatóság – ugyanúgy, mint a szocializmus idején –, az uniós értékek iránti elkötelezettség volt. Jellemző, hogy egy adott portfólióhoz elfogadott jelöltet egy egészen más területre irányítottak, és az illetékes parlamenti bizottság a meghallgatás végén tapsolt, kifejezve elismerését, hogy az ötnapos gyorstalpaló felkészítés egészen jól sikerült.

Az egész eljárás tragikomikus. Tragikusnak csak azért nem nevezhető, mert a biztosoknak nincs meghatározó szerepük az EU jövőjét meghatározó legsúlyosabb döntésekben. Ezeket valójában a globális gazdasági és pénzügyi hatalom képviselői hozzák meg, és ennek közvetítője a Bizottság mindenkori elnöke.

A Jobbik EP-delegációja nevében Balczó Zoltán EP-képviselő

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek