2021. 10. 24. vasárnap

Salamon
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

Jobbik:Mentsük meg a miskolci sebészetet!

Ha a döntéshozók nem változtatnak álláspontjukon, ősszel összeomolhat az egész megyei sebészeti ellátás – írják segítségkérő levelükben a miskolci sebészeti osztály dolgozói.
Egykor az ország legnagyobb sebészeti központjának 2007-ben kezdődő kálváriája fokozatosan építette le a nagy múltú osztályt. Az oda érkező, és ott szakorvosi képesítést kapó fiatalok eltávoztak, újak nem vagy alig jöttek, az öregek pedig meghaltak, nyugdíjba mentek, mások külföldre távoztak, mondta keddi sajtótájékoztatóján Badány Lajos. A Jobbik önkormányzati képviselője szerint jelenleg itt látják el teljes Dél-Borsodot és Miskolcot általános sebészetileg, illetve Borsod egészét, valamint Heves megye keleti felét mellkassebészeti beavatkozások tekintetében. Az osztály léte a 24. órában van. Jövőkép nélkül nem kap az osztály fiatalokat, nem jut évek óta érdemi fejlesztésre sem. Most pedig átköltöztetik a Megyei Kórházba, tekintette át a helyzetet a jobbikos politikus.

Véleménye szerint a döntések minden szakmai logikát nélkülöznek, azok eredményeképpen az egész megye sebészeti ellátása sérül, sőt ellehetetlenedik. Aktív sebészeti osztály nincs már a megyében. Sátoraljaújhely vegetál, Kazincbarcikán még néhány nyugdíjas orvos operálgat, de komplex sebészeti ellátás ott sem folyik. A tervezett „átszervezés” után a megye 700 ezer lakosát egyetlen sebészeti osztályon fogják ellátni? – tette fel a kérdést azok után, hogy a Megyei Kórházban sem a hely, sem a rendelkezésre álló altatóorvosi, diagnosztikai kapacitás nem megfelelő, és nem elegendő az egész megye sebészeti ellátásának a biztosítására.

Mint fogalmazott, a baleseti sebészethez, és a sürgősségi osztályhoz hasonló embertelen húsüzemmé fog válni a sebészet: a várólisták a mostanihoz képest sokszorosára fognak emelkedni, és komoly ellátási zavar, akár a sebészeti ellátás teljes összeomlása alakulhat ki. A tervezet szerint az egész megye urológiai betegeit a jövőben egy osztályon, 55 ágyon kell ellátni. Hasonló a helyzet a szemészettel is, ahol a teljes fekvőbeteg-ellátást egy osztályra, a Megyei Kórházba fogják bezsúfolni. Látszik az a tendencia is, hogy akik megtehetik, elmennek Budapestre vagy Debrecenbe operáltatni magukat.

A Jobbik szerint ez az „átszervezés” nem egy előre megtervezett, hatásvizsgálattal alátámasztott intézkedéssorozat, hanem a pályázati pénzek erőltetett lehívásából adódó állandó improvizálás eredménye. „Kérdezzük Dr. Csiba Gábor főigazgatót: Kinek áll érdekében elsorvasztani az egykor jól működő ellátási egységeket? Kinek áll érdekében az, hogy eddig a városban, megyében elérhető profilok a betegellátásban vegetáljanak vagy meggyengüljenek? Kinek áll érdekében több tízmilliárd forintot elkölteni szakmailag teljesen értelmetlen beruházásokra?”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Életének 76. évében elhunyt Venczel Vera Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész - tudatta a Vígszínház szombaton az MTI-vel. …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum