2022. 08. 8. hétfő

László
1 EUR 394 HUF
1 GBP 468 HUF

Jobbik:Eszement pénzbehajtás helyett élhető Budapestet!

Tarlós István évi 5000 forintos Budapest-matricájára és az azt kiegészítő, egyelőre még nem ismert napidíjára nemrégiben az LMP-s Csárdi Antal rátett egy lapáttal: ő napi 700 forintot fizettetne a budapesti autósokkal.
Év elejétől fizetőssé vált a fővárosi forgalmi terhelését csökkenteni hivatott M0-s autóút, most pedig újabb díjtételek következnek. Véleményünk szerint a fideszes vezetés a béka megfőzésének receptjét alkalmazza.

A főpolgármester írásbeli kérdésemre válaszolva korábban elismerte, hogy a dugódíjra vonatkozóan nincs kötelezően meghatározva se a díjfizetős zóna legkisebb mérete, sem pedig a minimális fizetendő díjtétel. Ebből következik, hogy a zónahatár méretében és a díjak mértékében való licit csupán egy-egy adófizetői forintokra éhes politikus agyszüleménye, szó sincs brüsszeli kötelezésről. Az ún. dugódíj nem oldja meg Budapest közlekedési problémáit.

Az MSZP és Fidesz által egyaránt preferált büntető-pénzbehajtó szemléletmód helyett a Jobbik a pozitív ösztönzésben látja a megoldást. Nagy számú, a közösségi közlekedéshez közvetlenül kapcsolódó, több szintes létesítményként megépülő P+R parkolóra lenne szükség, melyeket BKK (BKV) bérlettel díjmentesen használhatnának az autósok. Így mindenki jól járna: az autós értékes szolgáltatást kapna a pénzéért, fedett helyen, biztonságosan tárolhatná az autóját, a fővárosban pedig szabadon utazhatna a BKV, a Volán, valamint a MÁV járatain. A bérletek értékesítéséből származó bevételt a közösségi közlekedés javítására lehetne fordítani.

Noha három dimenzióban élünk, a közlekedéspolitikai döntések meghozatalakor jellemzően két dimenzióban gondolkodnak. Ahogy a városiasodással a családi házakat a nagyobb népsűrűséggel összefüggésben felváltják a tömbházak, úgy adja magát a megoldás, hogy a megnövekedett számú gépjármű megfelelő elhelyezésére is többszintes, lehetőség szerint mélyépítéssel megvalósuló parkolóházakat kellene létrehozni. Fizetős Budapest helyett élhető Budapestet!

Tokody Marcell Gergely, a Jobbik fővárosi képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Az oktatási rendszer az összeomlás szélére került. Nem várhatunk tovább, nyílt levelet küldünk a döntéshozóknak, követelve, hogy rendezzék az oktatásb…
A PONTközPONT székhelye a Weidlich udvarban terveink szerint megszépül. Ebben kérünk segítséget! A felújítás az épület különleges jellege miatt nagyo…

További cikkek