2021. 12. 1. szerda

Elza
1 EUR 366 HUF
1 GBP 429 HUF

Jobbik:Csak gyenge emberek akarhatnak gyenge forintot

Amikor a Fidesz hatalomra került, a forint euróhoz mért árfolyama a 260-280-as sávban mozgott, s Orbán Viktor joggal mondta azt, hogy gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak. Mára a 340-es sáv felé mozog az árfolyam, ennek árát ugyanakkor nem a kormány, nem a jegybank és nem az oligarcha-körök fizetik meg – hanem a magyar polgárok. Köztudott ugyanis, hogy minden egyes importtermék árában megjelenik ez a gyengeség, hiszen minél rosszabb a forint árfolyama, annál többet kell belőle adni ugyanazért a külföldi áruért. A Jobbik elkötelezett a tekintetben, hogy a lehető legnagyobb mértékben a hazai fogyasztást kell ösztönözni, importra pedig csak a kényszer okán szoruljunk. Ugyanakkor a kormány szabályozási környezete még azt is nehezen teszi lehetővé, hogy egy átlagos magyar boltban legalább az alapvető élelmiszerek körét hazai árukból szerezhessük be. Kétségkívül gond ez a szupermarketben egy kígyóuborka esetében, de ami egészen biztos, hogy a ruhaneműk, a gyermeknevelési cikkek, a mára nélkülözhetetlen okostelefonok mind-mind a külföldi áruk közül kerülnek ki, így a gyenge forint százmilliárdos veszteségeket okoz a magyar családok számára. Akkor miért nézi tétlenül ezt a folyamatot a teljes elit?
Azért, mert egy évezredes módszerről van szó, amellyel országok tucatjai próbálkoztak már a versenyképesség javítása érdekében: ha olcsóbb a nemzeti valuta, olcsóbb lesz itt befektetni is, és a magyar dolgozók bére sem kerül olyan sokba a külföldi befektető számára. A Fidesz hatalmas fegyverletételt hajtott végre a multinacionális láncolatok előtt, indokolatlan kedvezmények tömegében részesíti őket, és bár egy valuta árfolyamáért dőreség lenne kizárólag a mindenkori kormányt felelőssé tenni (mi sem ezt tesszük), ám tény, hogy a jegybankkal együttműködve a minimum minimumát sem teszik meg ebben a kérdésben. Látható, hogy a kabinet tudatos célja a forint egyre gyengébb és gyengébb sávba helyezkedése, a felelősség másokra tolása, mert a nemzetközi gazdasági versenyben kreativitás helyett olcsó beruházásokkal és alacsony bérekkel kíván versenyezni. Ez ugyanakkor óriási hazárdjáték, így a Jobbik javaslata a jegybankot érintő jogszabályi környezet olyatén átalakítása, amely kizárja, hogy a forint árfolyamának változásai ekkora terheket rakjanak a folyamaton kívül álló magyar honfitársaink számára. Leegyszerűsítve: a kormány rossz stratégiája miatt egy iPhone 30-40 ezer forinttal drágább a kelleténél, egy ruha 4-6 ezerrel, míg egy importgyümölcs darabja is akár 50-100 forinttal. Egy magára valamit is adó, valóban nemzetben gondolkodó kormány ezt a számlát a külföldi céghálózatok kedvezményezése érdekében egyszerűen nem fizettetheti meg azokkal, akiktől mandátumát kapta.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Mezőkövesd több területe is megtisztulhat az illegális szemétlerakóktól Mezőkövesd Város Önkormányzatának nyertes pályázata révén. A település több be…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum