2021. 09. 28. kedd

Vencel
1 EUR 358 HUF
1 GBP 419 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Jobbik:A 3-as metró műszaki állapotával kapcsolatos közérdekű adatigénylés kormányzati ellehetetlenítése?

Jobbik:A 3-as metró műszaki állapotával kapcsolatos közérdekű adatigénylés kormányzati ellehetetlenítése?

A Jobbik november 11-én közérdekű adatigényléssel fordult a BKV felé, kérve az M3 metróvonal infrastruktúrájának műszaki állapotával kapcsolatos dokumentumot.
A közérdekű adatigénylés teljesítésére alapesetben 8, különös esetben 15 nap áll rendelkezésre. Egy héttel a benyújtást követően az adatszolgáltatás elhalasztásáról kaptunk tájékoztatást, miszerint az adatgyűjtés folyamatban van, és legkésőbb december 11-ig ígértek választ.

Időközben az Országgyűlés elé került egy salátatörvény, amely egyebek mellett lehetővé teszi a közforgalmú vasúti járművek biztonságos üzemeltetésével közvetlenül összefüggő műszaki adatok – így a 3-as metró műszaki adatainak is – 30 évre történő titkosítását. A törvényjavaslatot ma tárgyalta az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottsága, és várhatóan december 6-án fogadja majd el a Parlament.

A törvény titkosítást lehetővé tevő rendelkezésének hatályba lépése, és az ígért válaszadási határidő között napokban mérhető, minimális különbség van, így további adatszolgáltatási késedelem esetén megnyílik a ma még nyilvános és közérdekű adatok titkosításának lehetősége.

Úgy gondoljuk, hogy Budapest polgárainak, illetve a 3-as metrót igénybe vevő, nem budapesti utasoknak joguk van tudni, hogy pontosan milyen műszaki állapotú az a metróvonal, amin utaznak, adott esetben milyen kockázati tényezőkkel kell számolniuk az utazásuk során.

Elfogadhatatlannak és felháborítónak tartanánk, ha az M3 metróvonal műszaki állapotával kapcsolatos információk titkosítására sor kerülne.

Tokody Marcell Gergely, a Jobbik fővárosi képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum