2021. 06. 19. szombat

Gyárfás
1 EUR 355 HUF
1 GBP 414 HUF
Hunvald fizetése ügyében Erzsébetváros az igazságügyi miniszterhez fordult

Hunvald fizetése ügyében Erzsébetváros az igazságügyi miniszterhez fordult

Hunvald fizetése ügyében Erzsébetváros az igazságügyi miniszterhez fordultDraskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterhez fordult a főváros VII. kerületének önkormányzata Hunvald György, az előzetes letartóztatásban lévő polgármester fizetése ügyében – közölte Gergely József alpolgármester az MTI-vel. Az alpolgármester közleménye szerint az önkormányzat “a helyzet jogszabályi környezetének tisztázása miatt” fordult a tárca vezetőjéhez, és a miniszter segítségét várják annak érdekében, “hogy az önkormányzat is kialakíthassa erre vonatkozó álláspontját”. Az önkormányzat azután fordult a miniszterhez, hogy az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium csütörtökön közölte: az előzetes letartóztatásban lévő köztisztviselők és polgármesterek esetében a jogi helyzet világos, nem jár nekik díjazás.
 
Az IRM akkor tudatta: a jelenlegi szabályozás szerint a köztisztviselő mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, ha elháríthatatlan ok miatt nem tud munkahelyén megjelenni. Az előzetes letartóztatást nyilvánvalóan ilyen oknak kell tekinteni, ami miatt munkáltatói szankcióra – például a munkaviszony megszüntetésére – nem kerülhet sor. Ugyanakkor – tekintettel arra, hogy munkavégzés nem történik – díjazás, vagyis fizetés sem jár a jogszabály szerint erre az időre – közölte a tárca. Hozzátették: a polgármesterek és önkormányzati képviselők tiszteletdíjának megállapítására a köztisztviselőkre vonatkozó szabályozást ugyanúgy alkalmazni kell, tehát nekik sem jár tartós akadályoztatásuk – mint az előzetes letartóztatás – esetén fizetés.

Az MTI azután kérdezte a tárcát, hogy a Fidesz vasárnap közölte: az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György (MSZP) VII. kerületi polgármester számára február 10. óta – amióta nem jár be a munkahelyére – az önkormányzat havi 742.560 forint juttatást adott, vagyis az előzetes letartóztatása óta eltelt idő alatt összesen 5.940.480 forintot kapott. Hétfőn az erzsébetvárosi Fidesz-frakció kezdeményezte Hunvald György fizetése utalásának megszüntetését, de Bán Imre, a kerületi MSZP-frakcióvezető közölte, a kerületi képviselő-testületnek nincs hatásköre arra, hogy megvonja a polgármester fizetését.

Hunvald Györgyöt a Központi Nyomozó Főügyészség egyebek mellett hivatali vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, hűtlen kezeléssel és csalással gyanúsítja, amelyeket bűnszervezetben követett el. Ezekért a bűncselekményekért a törvény szerint akár 20 éves szabadságvesztés is kiszabható.

Az ügyészség szerint Hunvald önkormányzati bérlakásokat utalt ki kedvezményesen rokonoknak, ismerősöknek, akik azokat olcsón megvásárolhatták. Ugyanakkor Hunvald tudott arról, hogy több ingatlant előre egyeztetett módon becsültek fel, és arról is, hogy ezeket a külföldi befektetők a becsültnél lényegesen magasabb áron is megvennék. A gyanúsítások szerint összesen mintegy 350 millió forint vesztegetési pénzt adtak át az elkövetők, és az önkormányzatnak milliárdos kárt okoztak, további több mint 1,5 milliárdos károkozás pedig kísérleti szakaszban maradt. Hunvald az eljárás során zömmel tagadta a terhére rótt bűncselekményeket. Az ügyben összesen 21 gyanúsított van, köztük a VII. kerületi önkormányzat gazdasági, valamint pénzügyi bizottságának SZDSZ-es elnöke Gál György és Kardos Péter.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Kilenc Supercar pilóta vágott neki a június 12-13-án a Greinbcahban megrendezett Rallycross Osztrák, és Szlovák bajnoki illetve FIA CEZ futamon. &n…
Gender Racing Team – TopJet FX2000 - Vallelunga Egy ismeretlen pálya, óriási hőség, huszonhét autóból álló mezőny a négy kilométeres vonalvezetésen, …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum