2022. 07. 2. szombat

Ottó
1 EUR 401 HUF
1 GBP 463 HUF

Hatékony és biztonságos az orosz vakcina – The Lancet

Hatékony és biztonságos a lakosság számára a Szputnyik V néven megismert, koronavírus ellen kifejlesztett orosz vakcina – jelentette a Magyar Szociális Fórum (MSZF) szombaton a The Lancet, a világ vezető orvostudományi folyóiratának közlésére hivatkozva.
A New Yorkban, Londonban és Pekingben megjelenő folyóirat legfrissebb számában közli az orosz tudósok klinikai kísérleteinek első két fázisáról szóló beszámolóját, melyből kiderül, hogy a Gamaleja kutatóközpont által kifejlesztet, augusztus 11-én világelsőként bejegyzett oltóanyag képes a koronavírus-fertőzés elleni védekezésre, a járvány feltartóztatására és megszüntetésére – írja az MSZF.
A tudományos beszámoló szerint “Az adatok együttesen azt mutatják, hogy az rAd26-S és rAd5-S alapú heterológ vakcina biztonságos, jól tolerálható, és nem okoz súlyos mellékhatásokat egészséges felnőtt önkéntesekben. A vakcina erősen immunogén, és erős humorális és sejtes immunválaszt vált ki. Az egészséges felnőtt önkéntesek 100% -a, az oltott résztvevők antitest-titere magasabb, mint a lábadozó plazmában.”    
Az oltóanyagot egy olyan platformon fejlesztették ki, amelyet korábban más oltásokhoz használtak. Az orosz tudósok leírják a 76 önkéntesen végzett klinikai vizsgálataik első két szakaszának előzetes eredményeit, melyek megerősítik, hogy a vakcina mindkét formája biztonságos az ember számára és stimulálja az immunrendszert a SARS CoV-2 elleni antitestek kifejlesztésére.       
Az orosz vakcina két komponensből áll, melyek két különböző adenovírustörzsön alapulnak: rAd26-S és rAd5-S. A kutatók meggyengítették ezeket a kórokozókat és módosították genomjaikat oly módon, hogy azok a koronavírus RNS-fragmenseit juttassák az emberi sejtekhez, arra kényszerítve őket, hogy nagy mennyiségű membránfehérjét termeljenek. Ezek a molekulák behatolnak az immunsejtekbe, ezáltal antitesteket termelnek a SARS-CoV-2 ellen.      Az oltóanyag a magas fokú vírusfertőzés ellen is hatékony védelmet nyújt – tudatta Alexander Ginzburg, a Gamaleja Mikrobiológiai és Epidemiológiai Kutatóközpont vezetője.
“A SARS-CoV-2 elleni hatékony immunválasz kialakulásához fontos, hogy emlékeztető oltást végezzenek. De az ugyanazt az adenovírus-vektort használó emlékeztető oltások nem eredményezhetnek hatékony választ, mert az immunrendszer felismeri és megtámadja a vektort. Vakcinánk esetében két különböző adenovírus-vektort használunk annak érdekében, hogy elkerüljük az immunrendszer immunitását a vektorral szemben” – tudatta Denisz Logunov, a Gamaleja kutatója.   
A kutatók szerint a vakcina klinikai vizsgálatát a Szputnyik V két különböző változatának felhasználásával végezték. Néhány önkéntes rAd26-S és rAd5-S tenyészetek injekcióit kapta, amelyeket fagyasztva tároltak, másokat pedig fagyasztva szárított formában oltottak be. Az emlékeztető felvételeket körülbelül öt nappal az első injekció beadása után adták be. A fagyasztott vakcinát a Burdenko Katonai Kórház egyik részlegében, míg a fagyasztva szárított vakcinát a Szecsenovi Egyetem klinikáján tesztelték.   
A későbbi megfigyelések igazolták, hogy mind az adenovírusok, mind a vakcinaformák egyformán biztonságosak voltak az önkéntesek számára. Számos enyhe mellékhatást váltottak ki, például fájdalmat az injekció beadásának helyén, illetve megemelkedett testhőmérsékletet, de 42 napos vizsgálat alatt a kutatók nem tapasztaltak potenciálisan életveszélyes szövődményeket.    
Összességében mindkét vakcina készítmény megközelítőleg ugyanolyan hatékonynak bizonyult. Minden önkéntes szervezetében antitesteket fejlesztett ki a koronavírus ellen, és megtanította a T-sejteket felismerni a fenyegetést. A tudósok szerint az emlékeztető adag jelentősen megemelte a Szputnyik V vakcina hatékonyságát, hiszen csupán egyetlen injekció beadása után az önkénteseknek csak 60 százalékában fejlődtek ki az antitestek.
A kutatók remélik, hogy az általuk kifejlesztett vakcina ugyanolyan sikeres lesz az augusztus 26-án jóváhagyott nagyobb léptékű klinikai vizsgálatok során, melyekben minden korosztályból több mint 40 ezer önkéntes vesz részt – tudatta a Magyar Szociális Fórum a The Lancet és a Gamaleja legfrissebb közléseire hivatkozva.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum