2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Gúr Nándor: a Magyar Munka Terv a munkavállalók jogait szűkíti

Munkavállaló-ellenes a Magyar Munka Terv, annak több pontja is csorbítja, szűkíti a dolgozók érdekeit – mondta Gúr Nándor (MSZP), az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke miskolci sajtótájékoztatóján, csütörtökön. A politikus úgy fogalmazott: a Munka törvénykönyvének megváltoztatása, a Magyar Munka Terv életbeléptetése újabb megszorításokkal jár a munkavállalók számára, akik így még inkább kiszolgáltatottabbá válnak.
Mint mondta: a törvénykönyv lényege a rugalmasság és a biztonság volt, ennek előnyeit a munkaadó és a munkavállaló egyformán élvezhette. A mostani, tervezett változtatások viszont a munkaadóknak kedveznek, a dolgozóknak nem – szögezte le.
A szocialista politikus a túlóra díjazásának, a kártérítés díjtételének megváltoztatását, a próbaidő megnövelését hozta fel, megemlítve a kollektív szerződések tervezett megváltoztatását is, amely kifejezetten a dolgozók hátrányára történne.
Mindez azonban nem azt jelenti, hogy ezzel a munkaadókat segítené a kormány, hiszen szorongatja a vállalkozásokat is – szögezte le Gúr Nándor, aki szerint ilyen szorongatás az, hogy kötelezik a munkaadót az új adópolitika okozta munkabérkiesés kompenzációjára.
Elmondta: a munkavállalók és a munkaadók helyzetét a járulékterhek mérséklése, valamint a progresszív személyi jövedelem adó javítaná, miként az is, ha a munkanélkülieknek napi 8 órás munkát adó közfoglalkoztatást biztosítana a kormányzat.
Cél az is, hogy minden családban legyen legalább egy ember, aki napi 8 órát tud dolgozni. Ekkor tudatosulhat mindenkiben az, hogy van dolga a világban, s az embereknek nemcsak jogai, kötelességei is vannak  – fűzte hozzá.
A kormány még májusban tárgyalta és fogadta el a Magyar Munka Tervet. Az intézkedések célja a munkaerőpiac rugalmasságának növelése, a munkaerő versenyképességének javítása az ezt támogató képzési rendszer kialakításával, a munkahelyteremtés és a legális foglalkoztatás ösztönzése, a támogatott foglalkoztatás biztosítása azok számára, akik támogatás nélkül nem tudnak elhelyezkedni,-írja az MTI.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…