2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Gúr: fizessenek többet a gazdagok!

Többkulcsos szja-t, hiteles kormányzást, és a feketegazdaság visszaszorítására követeli az MSZP.

Többkulcsos személyi jövedelemadóra, hiteles kormányzásra és a feketegazdaság visszaszorítására van szükség Magyarországon – mondta sajtótájékoztatóján Gúr Nándor vasárnap Budapesten. Az MSZP alelnöke, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke szerint így akár 1000 milliárd forinttal is bővülhetne a kormányzat gazdasági mozgástere.

Gúr Nándor – aki Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke – bírálta a Munka törvénykönyvének megváltoztatását, az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszerét, az adójóváírás kivezetését, valamint a családtámogatási rendszert, amely álláspontja szerint csak a tehetőseknek kedvez.

Az MSZP alelnöke hozzátette: a kormányváltás óta évenként 4-4 százalékkal csökkentek a reálbérek. Az ellenzéki politikus elismerte, hogy jelenleg több munkavállaló van, mint a kormányváltáskor volt, ám álláspontja szerint ez a közfoglalkoztatás mértékének dinamikus növekedéséből adódik. Több érintett kevesebbet keres – fogalmazott a politikus.

Gúr Nándor hozzátette: a 15-24 éves pályakezdő korosztály munkanélküliségi rátája csaknem 30 százalékos. A tartósan, több mint egy éve álláskeresők aránya csaknem 50 százalékos, több mint felük pedig már semmilyen ellátást sem kap – emlékeztetett.

Az MSZP alelnöke kifogásolta, hogy a minimálbér jelenlegi összege kevesebb, mint 61 ezer forint, a közfoglalkoztatási minimálbér pedig 47 ezer forint. Számításai szerint eközben az egy főre eső létminimum idén csaknem 90 ezer forint.

A megoldások között a Fidesz-kormány távozását, a személyi jövedelemadó többkulcsossá tételét, a csaknem 20 százalékos feketegazdaság kifehérítését és a hiteles kormányzás szükségességét említette. Álláspontja szerint ezek a lépések összesen 1000 milliárd forintos gazdasági mozgásteret biztosítanának.

Az ellenzéki politikus bejelentette: az MSZP hamarosan elkészíti növekedésorientált, valós foglakoztatás-bővülési folyamatot eredményező, és igazságos adórendszert tartalmazó gazdasági programját. Az ellenzéki párt a hátrányos helyzetű térségek szolidaritáson alapuló támogatási rendszerét kívánja működtetni, amely serkenti a gazdaságot.

Az MSZP október 9-én hozza nyilvánosságra kelet-magyarországi regionális programját, amelyet ezután társadalmi vitára bocsát. Év végéig bemutatják a többi régióra vonatkozó programjukat és a teljes gazdasági programot is nyilvánosságra hozzák. Az MSZP jövő tavaszra készíti el részletes programját, 2013 késő őszén, 2014 kora tavaszán pedig választási programot hirdetnek – mondta el az MTI kérdésére az ellenzéki párt alelnöke.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…