2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Fizetésemeléssel kerüljék el a sztrájkot!

Ne az elégséges szolgáltatásról alkudozzon az MVK-sokkal a városi cég, inkább teljesítsék a jogos követelésüket.

Ne az elégséges szolgáltatás mértékén vitatkozzanak az MVK-s dolgozókkal, hanem adják meg nekik azt a 3 százalékos fizetésemelést, ami jár nekik. Így el lehet kerülni a minden résztvevő, de különösen a miskolci utazóközönség számára kellemetlen sztrájkot. Minderről két MSZP-s politikus, dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője és dr. Simon Gábor önkormányzati frakcióvezető beszélt szerdán Miskolcon. Szerintük felháborító a korábbi fizetésemelési megállapodást felrúgó Miskolc Holding, illetve a holdingos menedzsmentet támogató fideszes városvezetés ez ügyben tanúsított magatartása.

Dr. Varga László emlékeztetett arra, hogy a Miskolc Holding menedzsmentje átverte a dolgozókat, hiszen a korábbi megállapodás alapján már 2015 elején 3 százalékkal meg kellett volna emelniük a fizetésüket. Ez viszont nem történt meg. A jogosan háborgó MVK-s dolgozókat ugyanakkor előbb megpróbálták megosztani, majd miután ez nem sikerült, megindult a bűnbakképzés: a városi médiabirodalom segítségével azt a látszatot igyekeznek kelteni, hogy az elégedetlenséget a szakszervezeti vezetők, illetve az ellenzéki pártok szítják. Pedig nyilvánvalóan nem erről van szó, minden jóérzésű miskolci támogatja a dolgozók jogos fizetésemelési követelését, csak a fideszes városvezetés nem. Varga hangsúlyozta: ha a Miskolc Holding továbbra sem lesz hajlandó arra, hogy a jog szerint járó fizetésemelést megadja, s ezzel elkerülje a sztrájkot, akkor a munkabeszüntetés miatti kellemetlenségekért, károkért őket és a fideszes városvezetést terheli majd a felelősség.

Dr. Simon Gábor arról beszélt, hogy egyre nő a dolgozói szegénység Magyarországon, Miskolcon meg pláne. Itt csak töredékét keresik az emberek annak az összegnek, mint amennyit a fővárosban, a Dunántúlon, pláne külföldön kapnának ugyanezért a munkáért. A városvezetésnek a bérek felzárkóztatása lenne a dolga, ehelyett elnézi, hogy még a jogosan járó fizetésemelést sem adják meg a dolgozóknak. Ennek a kizsákmányoló politikának nagy szerepe van abban, hogy 2010 óta 5-6 ezer fiatal hagyta el a várost, keres magának máshol megélhetést. Hangsúlyozta: nem a felcsúti kisvasútra és más egyéb luxuskiadásokra kell költeni a pénzt, hanem fizetésemelésre, a tisztességes egészségügyi ellátás megteremtésére, gyermekeink színvonalas oktatására. Az MSZP tavaly júniusban meghirdetett Családbarát Miskolcért Programja egy élhetőbb város megteremtését tűzte ki célul, ehhez továbbra is várják a városlakók támogatását. Az, hogy a családoknak igenis szükségük van támogatásra, a miskolci városvezetésen kívül mindenki tudja, még a kormányzat is: nem véletlen, hogy az elmúlt hetekben az állami propagandagépezet is felkapta a kifejezést.

Simon emlékeztetett arra is, hogy az MVK-soknak jogosan járó fizetésemelés összege a szakszervezetek számítása szerint a 10 millió forintot sem haladja meg éves szinten, de még ezt a viszonylag alacsony mértékű kiadást is sajnálja a dolgozóktól az önkormányzati vízfej – miközben milliárdokkal gazdálkodik. A frakcióvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy a Zöld Nyíl villamosfejlesztési projekt kapcsán a közelmúltban ennél jóval több pénzt költöttek marketingeszközökre: plüssmacikra, tollakra, öngyújtókra.
16.15

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…