2021. 12. 7. kedd

Ambrus
1 EUR 364 HUF
1 GBP 428 HUF

Ferenc pápa megbékélést hirdetett Irakban

Lelkes fogadtatás közepette az emberek békés együttélését hirdette Ferenc pápa Irakban, s a béke lényegét a társadalmi igazságosságban jelölte meg – jelentette a Magyar Békekör a szentatya iraki látogatásának befejeztével kiadott összefoglaló hírében.

Egymás testvérei vagyunk – mondta muszlimoknak és keresztényeknek, zsidóknak és jazidiknak, kurdoknak és araboknak, siitáknak és szunnitáknak, sokféle közösségnek és embernek, a testvéri szeretet hangján. Elítélte a vallási fanatizmust és szélsőségességet.

„Irakot a szívembe zártam” – mondta búcsúzóul a bagdadi repülőtéren, mielőtt visszatért volna Rómába.

A Magyar Békekör nagyra értékeli Ferenc pápa iraki látogatását. Úgy véli, üzenete túl szárnyal az iraki határon, s az egész emberiségnek szól. Készségével a párbeszédre, a kapcsolatépítésre, a közös nevező keresésére és meglelésére az iszlámmal, a másság iránt tanúsított tiszteletével és nyitottságával Ferenc pápa példát mutatott az egyenjogúságon, a kölcsönös tiszteleten alapuló békés együttműködésre.

„A béke erősebb a háborúnál, a testvériség erősebb a testvérgyilkosságnál” – mondta -, arra biztatva felekezeteket, etnikumokat, közösségeket, hogy a jövőbe tekintsenek, és azt keressék egymásban, ami közös, hiszen sérelmei, sebei mindenkinek vannak, békében élni mégis  csak úgy lehet, ha az ember felülkerekedik rajtuk, és megbocsát. „Hívő ember lelkében nem verhet fészket a gyűlölet. A hívő ember szíve nem ismer ellenséget” – jelentette ki a keresztények előtt mondott beszédében, Moszulban. Szavainak súlyát csak az érezheti, aki tisztában van azzal, hogy az iraki kereszténység iszonyatos árat fizetett a 2003. évi amerikai invázióért, majd az Iszlám Állam terrorszervezet 2014-2016 között gyakorolt rémuralmáért. Létszáma másfél millióról 400 ezerre apadt. A kereszténység lényegében megszűnt létezni történelmi otthonában, a Ninivei-fennsíkon. Akik túlélték a népirtást, a kurdokhoz menekültek, akik befogadták őket. A történelmi megrázkódtatások oly mély sebeket ejtettek a lelkeken, hogy azóta is csak néhány tízezren tértek vissza egykori otthonukba.

Ferenc pápa Erbil stadionjában, sok ezer ember előtt köszönetet mondott a kurd népnek a keresztények befogadásáért. A testvéri együttélés szép megnyilvánulásának nevezte.

Az eddigi megosztottság és ellentétek ismeretében szinte hihetetlennek számított az a felekezetek közötti találkozó, amelyet Ábrahám próféta szülőföldjén, az uri síkságon fekvő 6 ezer éves Zikkuratban tartottak. Zsidók, keresztények és muszlimok, jazidik, mandeisták, s más iraki szekták képviselői gyűltek össze Ferenc hívó szavára, és hallgatták meg felszólítását, hogy béküljenek ki és működjenek együtt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hirdetés

Friss hírek

Hirdetés

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum